Τσίπρας για στρατιωτικούς: «Μπαίνει πια σε νέα βάση το θέμα»

Gazzetta team
Τσίπρας για στρατιωτικούς: «Μπαίνει πια σε νέα βάση το θέμα»
«Δεν φοβόμαστε για θερμό επεισόδιο. Όποιος το προκαλέσει θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που ανέφερε πως το θέμα των δύο στρατιωτικών θα μπει στη Σύνοδο της Βάρνας (26/3).

Για το αυστηρότερο μήνυμα της ευρωπαϊκής πλευράς, στην Τουρκία, έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, για την περίπτωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, σημείωσε χαρακτηριστικά, πως το ζήτημα «μπαίνει πια σε νέα βάση». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε ότι το ζήτημα των στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, θα μπει στη Σύνοδο της Βάρνας.

«Εξασφαλίστηκε σαφής αναφορά στα συμπεράσματα, για ανάγκη γρήγορης επίλυσης του ζητήματος. Οι ευρωπαίοι θα θέσουν το ζήτημα στη Βάρνα, στον πρόεδρο Ερντογάν. Είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση στο θέμα των δυο. Όλο το προηγούμενο διάστημα καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί σε διμερές επίπεδο, με την διακριτική υποστήριξη των εταίρων. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, δεν εγκαταλείπουμε τους διαύλους, αλλά παράλληλα στηριζόμαστε στην κινητοποίηση των εταίρων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι έχει θέσει το θέμα και στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «Οι εταίροι καταδίκασαν με έντονο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σαφές, ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα και σίγουρα το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της ΕΕ. Το πιο ισχυρό για το Αιγαίο».

Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν χτιστεί, θα μείνουν ανοιχτοί» αλλά και πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

Απερίφραστη καταδίκη για τα χτυπήματα στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, όμως ξεκίνησε τη Συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη για τα χτυπήματα που συγκλονίζουν εκ νέου τη Γαλλία «Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Φορολογικοί παράδεισοι

«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη

«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο ESM να γίνει Νομισματικό Ταμείο

«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας. «Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.

Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ για τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Τσίπρας θέλησε να επιστήσει την προσοχή σε όσους εγείρουν ζήτημα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αξιοποιώντας ένα συμβάν που έγινε εκ παραδρομής: «θέλω να πω με σαφήνεια ότι όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής για να εγείρει ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών ότι θα κάνει μεγάλο λάθος και για την αξιοπιστία του και για τη σχέση που χρόνια προσπαθούμε να χτίσουμε. Τα δημοσιεύματα αυτά δημιουργούν ρήγμα στην αξιοπιστία της Τουρκίας».

Απαντώντας για τη χρήση του όρου «όμηροι» από τον υπουργό Άμυνας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η χρήση διαφορετικής ορολογίας δεν σημαίνει έλλειψη συνεννόησης και προσέθεσε: «Το γεγονός θα μπορούσε να έχει λυθεί την ίδια ημέρα αλλά οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη και παραμένουν κρατούμενοι επί 20 ημέρες χωρίς να γνωρίζουμε γιατί. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, αμφιβολίες, καχυποψία. Όσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών εκεί που θα έπρεπε. Επαναλαμβάνω ότι αν κάποιοι σκέφτονται να εκμεταλλευτούν να μετατρέψουν το γεγονός σε ομηρία, να το ξανασκεφτούν γιατί θα δημιουργούσε πρόβλημα όχι μόνο στην ελληνοτουτρκικές αλλά και στην ευρωτουρκικές σχέσεις».

Τέλος, σε ερώτηση για φόβο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν φοβόμαστε αλλά προβληματιζόμαστε»: «Δεν φοβόμαστε. Γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα. Γιατί όποιος ξεκινούσε μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια του. Θεωρούμε ότι οι γείτονες είναι οξύθυμοι και φωνακλάδες αλλά δε τους θεωρούμε ανόητους. Η παρουσία μας εδώ και η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι δείγμα ασφάλειας. Δε φοβόμαστε αλλά προβληματιζόμαστε γιατί σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε άλλα πράγματα. Απευθύνω έκκληση στην Τουρκία να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις. Παραμένουμε πιστοί στις Αρχές της καλής γειτονίας και θα έπρεπε να το έχουν σεβαστεί και να το έχουν αξιολογήσει. Δεν υπάρχει πιο ένθερμος οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ από την Ελλάδα».

Για το ονοματολογικό των Σκοπίων ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στα Σκόπια σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη και οι διαπραγματεύσεις ειναι σε εξέλιξη. Η θέση μας -τόνισε- ειναι σταθερή, ότι έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή μόνο εφόσον θα πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και πάνω από μία 10ετία.

Σε ερώτηση Σκοπιανής δημοσιογράφου η οποία αφού είπε το όνομά της είπε ότι είναι εκπρόσωπος του «Μακεδονικού» πρακτορείου ειδήσεων (το κρατικό πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ) ), ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον. Το να λύσουμε τη διαφορά με μία χώρα είναι προς το εθνικό συμφέρον Για μας είναι μία ιστορική πρωτουβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ».

Πηγή: reader.gr