Slogun:Χθες, τη στιγμή που ο Μεντιλίμπαρ γύρισε την πλάτη του στα πέναλτι, τον ερωτεύτηκαν και οι τελευταίοι “άπιστοι” Ολυμπιακοί

FOLLOW US

Slogun:Χθες, τη στιγμή που ο Μεντιλίμπαρ γύρισε την πλάτη του στα πέναλτι, τον ερωτεύτηκαν και οι τελευταίοι “άπιστοι” Ολυμπιακοί
BWIN stripe gif

Μήνυμα Ντομπρόβσκις στην Ελλάδα

Gazzetta team
Μήνυμα Ντομπρόβσκις στην Ελλάδα
"Προχωρήστε με τον εξωδικαστικό..."

Τη θέση πως «η Ελλάδα έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» εξέφρασε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Κεφαλαιαγοράς. Απέδωσε, μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό όχι μόνο στην βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλά και στο ζήτημα της επάρκειας στις διαδικασίες αφερεγγυότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για το ύψος των κόκκινων δανείων στην ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 46,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα έναντι μόλις μέσου όρου 4,4% στην ΕΕ. Όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος, η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά συστήματα αφερεγγυότητας των κρατών μελών και θα παρουσιάζει σχετικές προτάσεις για τη βελτίωσή τους. Ζήτησε, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς επιτάχυνση των εξωδικαστικών διακανονισμών και μεγαλύτερη πρόοδο στην αναδιάρθρωση των δανείων, καθώς εκτίμησε ότι σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία εξυγίανσης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα εντοπίζονται στους εξωδικαστικούς διακανονισμούς, αλλά και στην αναδιάρθρωση των δανείων.

Ο κ. Ντομπρόβσκις παρουσίασε δέσμη τεσσάρων μέτρων για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω βασικά στοιχεία:

Πρώτον, διασφάλιση επαρκούς κάλυψης των ζημιών από τις τράπεζες για μελλοντικά NPL: Ο κανονισμός για την τροποποίηση του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις θεσπίζει κοινά ελάχιστα επίπεδα κάλυψης για πρόσφατα χορηγηθέντα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα. Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν πληροί το εφαρμοστέο ελάχιστο επίπεδο, θα εφαρμόζονται αφαιρέσεις από τα ίδια κεφάλαιά της. Επίσης, το μέτρο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανεπάρκειας κεφαλαίων για την κάλυψη ζημιών από μελλοντικά NPL και αποτρέπει τη συσσώρευσή τους.

Δεύτερον, δυνατότητα ταχύτερης εξωδικαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης εξασφαλίσεων δανείων: Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες μπορούν να συμφωνούν εκ των προτέρων έναν ταχύτερο μηχανισμό για την ανάκτηση της αξίας δανείων που καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του δανειολήπτη, η τράπεζα ή άλλος ενέγγυος πιστωτής μπορεί να ανακτήσει την εξασφάλιση που καλύπτει το δάνειο με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εξασφαλίσεων περιορίζεται αυστηρά στα δάνεια που χορηγούνται σε επιχειρήσεις και με την επιφύλαξη ορισμένων διασφαλίσεων. Τα καταναλωτικά δάνεια εξαιρούνται.

Τρίτον, περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα NPL: Η πρόταση θα προωθήσει την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα NPL μέσω της εναρμόνισης των απαιτήσεων και της δημιουργίας ενιαίας αγοράς για τη διαχείριση πιστώσεων και τη μεταφορά τραπεζικών δανείων σε τρίτους σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η προτεινόμενη οδηγία ορίζει τις δραστηριότητες των διαχειριστών πιστώσεων, καθορίζει κοινούς κανόνες για την αδειοδότηση και την εποπτεία και επιβάλλει κανόνες δεοντολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς που συμμορφώνονται με τους εν λόγω κανόνες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς να υπόκεινται σε χωριστές εθνικές απαιτήσεις αδειοδότησης. Οι αγοραστές τραπεζικών δανείων υποχρεούνται να ενημερώνουν τις αρχές κατά την αγορά ενός δανείου. Οι αγοραστές καταναλωτικών δανείων από τρίτες χώρες οφείλουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εγκεκριμένων διαχειριστών πιστώσεων από την ΕΕ. Η προστασία των καταναλωτών εξασφαλίζεται με νομικές διασφαλίσεις και κανόνες διαφάνειας, έτσι ώστε η μεταφορά δανείου να μην θίγει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του δανειολήπτη.

Τέταρτον, τεχνικό σχέδιο στρατηγικής για τον τρόπο ίδρυσης μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΕΔΠΣ): Το μη δεσμευτικό σχέδιο στρατηγικής παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τη διαδικασία ίδρυσης εθνικών ΕΔΠΣ, εφόσον το κρίνουν χρήσιμο, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις τράπεζες και τις κρατικές ενισχύσεις. Μολονότι οι ΕΔΠΣ που περιλαμβάνουν στοιχείο κρατικής ενίσχυσης θεωρούνται ως έκτακτη λύση, το σχέδιο διευκρινίζει τον επιτρεπόμενο σχεδιασμό ΕΔΠΣ που λαμβάνουν δημόσια ενίσχυση. Το σχέδιο στρατηγικής καθορίζει επίσης εναλλακτικά μέτρα για τα απομειωμένα περιουσιακά στοιχεία. Το σχέδιο στρατηγικής προτείνει σειρά από κοινές αρχές σχετικά με την ίδρυση, τη διακυβέρνηση και τις δραστηριότητες των ΕΔΠΣ. Το σχέδιο στρατηγικής αξιοποιεί την πείρα και τις βέλτιστες πρακτικές από ΕΔΠΣ που έχουν ήδη συσταθεί στα κράτη μέλη.

Πηγή: reader.gr