Καμμένος: «Το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών»

Gazzetta team
Καμμένος: «Το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών»
«Επιθυμούμε ειρηνική συνύπαρξη μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της καλής γειτονίας. Αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία», τόνισε από την Πάφο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος

Στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου αλλά και στις τουρκικές προκλήσεις και την φυλάκιση των Ελλήνων αξιωματικών αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο το Σάββατο.

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ ανεπίσημα για τα «Ευαγόρεια». Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγεί όλο τον Ελληνισμό, με το παράδειγμά του, με την αυτοθυσία του.

Θέλω να ευχηθώ στον νέο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου καλή επιτυχία στο έργο του. Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι δίπλα του και να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», μια Βάση σύμβολο, που δείχνει ότι η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά για την Ελλάδα και ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές.

Το μήνυμα που θέλω να περάσω από εδώ είναι ακριβώς αυτό: Όταν ο Ελληνισμός είναι συμπαγής και ενωμένος, όταν δεν μπαίνουν μικροπολιτικές διαφορές και το εθνικό συμφέρον είναι αυτό το οποίο μας ενώνει, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και νικάμε

Αυτή τη χρονιά, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μία πολύ σημαντική φάση της ιστορίας τους. Είναι χώρες που πλέον παράγουν φυσικό αέριο και αργότερα πετρέλαιο. Η Ελλάδα μπορώ να πω ότι ακολουθεί την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία και αυτό προκαλεί αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας. Αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία. Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο.

Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω, επειδή γράφονται πολλά και σήμερα στον Τύπο, ότι στην Ελλάδα η Κυβέρνηση - και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός - δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει.

Περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα και ελπίζουμε πως η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε στη δική της εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει. Και εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση - και το συντομότερο δυνατό - να λήξει η ομηρία των Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού».

Πηγή: reader.gr