Όλο το παρασκήνιο της κόντρας του Τσακαλώτου με τον Ντράγκι

Gazzetta team
Όλο το παρασκήνιο της κόντρας του Τσακαλώτου με τον Ντράγκι
Πιο «θερμό» από τα συνηθισμένα ήταν το χθεσινό Eurogroup, αφού οι συστάσεις του Μάριο Ντράγκι στην ελληνική κυβέρνηση έγιναν «κόκκινο πανί» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτοπου αντέδρασε έντονα κατά του κεντρικού τραπεζίτη.

«Η ΕΚΤ μάς βάζει συνέχεια εμπόδια», ήταν η εξοργισμένη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρουν στο insider.gr ασφαλείς ευρωπαϊκές πηγές.

Αμέσως μετά το «θερμό επεισόδιο», οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν διάλειμμα και τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Μπενουά Κερέ άδραξαν την ευκαιρία για να ηρεμήσουν τον κ. Τσακαλώτο, εξηγώντας ότι παρεξήγησε τις συστάσεις του κεντρικού τραπεζίτη που έγιναν στο πλαίσιο της συνήθους αξιολόγησης του προγράμματος και δεν είχαν επικριτικό χαρακτήρα.

«Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ξεσπάσματα, αλλά αυτό δεν παρεξηγείται από τους ομολόγους του καθώς αποδίδονται στο έντονο ταπεραμέντο και στο πάθος του να υποστηρίξει τις θέσεις της κυβέρνησής του», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τι είπε ο Ντράγκι στον Τσακαλώτο

Στις παρατηρήσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα και τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στάθηκε ιδιαίτερα στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και υπογράμμισε ότι είναι «πολύ σημαντικό» η διαδικασία να επισπευστεί εν μέσω των stress tests.

Τόνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» όταν στρέφεται για δανεισμό στις αγορές, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα «ευπαθή», όπως αποδείχθηκε και από την εκτίναξη των αποδόσεων την τελευταία εβδομάδα.

Ιδίως το τελευταίο σχόλιο φαίνεται πως αγγίζει ευαίσθητες «χορδές» για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται έντονη κριτική για την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μετά την πρόσφατη έκδοση 3 δισ. ευρώ, την οποία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν στην αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: insider.gr