Γιατί η ΝΔ αρνείται τη διαδικασία με τις 10 κάλπες

Gazzetta team
Γιατί η ΝΔ αρνείται τη διαδικασία με τις 10 κάλπες
Αν κάποιος νομίζει ότι η διαφωνία της ΝΔ με το στήσιμο δέκα καλπών για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και απλά θα παρακαμφθεί όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, τότε κάνει λάθος

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την οδό Πειραιώς, μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να λέει «ναι» στη σύσταση της Προκαταρκτικής, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσει στην «μεθόδευση» της κυβέρνησης που σηματοδοτείται και από το στησιμο ξεχωριστών καλπών, σύμφωνα με τη γαλάζια συλλογιστική.

Στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά τη διερεύνηση ενός υπαρκτού σκανδάλου, όπως άλλωστε είπε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπιζουν και το στήσιμο των δέκα καλπων. H συλλογιστική της ΝΔ εδράζεται στο ότι η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή δεν περιγράφει συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ και στην πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα αδικήματα ή διώξεις, παρά καλείται ουσιαστικά η υπό σύσταση Προκαταρκτική να αποφασίσει, αν τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχουν παραγραφεί ή όχι-αν έχουν τελεστεί. «Ως εκ τούτου, και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες», σημειώνουν σε αυτό το μήκος γαλάζιες πηγές, αναλύοντας το σκεπτικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ καταλήγουν στο συμπέρασμα λένε «ναι» επί της αρχής στη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, «για να μην υπάρχουν σκιές και να έρθουν όλα στο φως», όπως το θέτουν γαλάζιες πηγές, αλλά θα ζητήσουν μία κάλπη και στην Ολομέλεια και θα επιμείνουν στο «όχι» στις δέκα κάλπες. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο και αυτό που έχει ως βασική εισήγηση στο γραφείο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στην Ολομέλεια, η ΝΔ θα επανέλθει και στο αίτημα που ετέθη στη Διάσκεψη των Προέδρων για ακύρωση του σχεδιασμού για στήσιμο δέκα καλπών, αλλά και για ψήφο, όχι επί ονομάτων, αλλά επί του ερωτήματος που διατυπώνεται στην πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εφόσον αυτό δεν γίνει δεκτό από το Προεδρείο-που είναι και το πιθανότερο σενάριο, με βάση την απόφαση της Διάσκεψης-, τότε οι βουλευτές της ΝΔ εξετάζεται να τοποθετούνται από το έδρανό τους, χωρίς να πάνε στην κάλπη. Με άλλα λόγια και σε διάψευση σεναρίων περί αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μείνουν καθήμενοι στα έδρανά τους και από μικροφώνου θα λένε «ναι στην προανακριτική, όχι στη σκευωρία και στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων». Συνεπώς, η προϋπόθεση για τη στάση της ΝΔ θα είναι η στάση του προεδρείου της Βουλής τόσο για τον αριθμό των καλπών, όσο και για το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων. Πάντως, η τελική στάση της ΝΔ θα αποκρυσταλλωθεί σήμερα, καθώς οι συσκέψεις στο γαλάζιο επιτελείο θα είναι συνεχείς ενόψει της συζήτησης.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΝΔ διαμηνύουν πως ουσιαστικά δεν πρόκειται να επιτρέψουν διαδικασίες-εξπρές στην Προκαταρκτική. Μπορεί, όπως το έχουν θέσει αρμόδια γαλάζια στελέχη, το ερώτημα που θέτει η πλειοψηφία στην πρόταση σύστασης της Επιτροπής να μπορεί να απαντηθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις, η ΝΔ όμως θα επιδιώξει η Επιτροπή να μπει στην ουσία της υπόθεσης πριν αυτή αναπεμφθεί στη δικαιοσύνη, όπως άλλωστε μπορεί βάσει κανονισμού. «Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον όσων κατηγορούν και να αποδείξουν -αν μπορούν- τις συκοφαντίες τους. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον την διαδικασία για να μείνει η λάσπη που ρίχνει στους πολιτικούς της αντιπάλους», διαμηνύουν γαλάζιες πηγές. Ενδεικτική, δε, των γαλάζιων προθέσεων είναι και η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ περί της ανάγκης να έρθουν να καταθέσουν οι μάρτυρες στην Επιτροπή, τόσο «χωρίς κουκούλες» όσο και κατ’ αντιπαράσταση με τα πρόσωπα που κατονομάζουν στις καταθέσεις τους στους εισαγγελείς Διαφθοράς, ώστε να μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να απαντήσουν στις κατηγορίες που τους απευθύνονται.

Πηγή: reader.gr