Θεοδωράκης: «Οι χρυσαυγίτες είναι πατριώτες που αγαπούν την Ελλάδα κάπως εριστικά» (vids)

Gazzetta team
Θεοδωράκης: «Οι χρυσαυγίτες είναι πατριώτες που αγαπούν την Ελλάδα κάπως εριστικά» (vids)
Ο παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτης, δύο μέρες μετά την τοποθέτησή του στο συλλαλητήριο, απαντά στην κριτική που δέχθηκε, ενώ αναφέρεται και στην Χρυσή Αυγή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, εκ των κεντρικών ομιλητών στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, δέχθηκε σκληρή κριτική για την επιλογή του να μιλήσει σε μία εκδήλωση με ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα για τη δήλωσή του: «περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην απατηλή μορφή του την αριστερόστροφη».

Παρά την κριτική την οποία δέχθηκε, ωστόσο, ο Μίκης Θεοδωράκης φαίνεται να μην «ενοχλήθηκε» και χαρακτηρίζει τους χρυσαυγίτες «πατριώτες που αγαπούν την Ελλάδα αλλά κάπως... εριστικά».

Σε συνέντευξή του στο STAR, διερωτάται ο κ. Θεοδωράκης: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» και επισημαίνει: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάω όλες τις πατρίδες του κόσμου».

«Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943» δηλώνει o μουσικοσυνθέτης και κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα και συνεχίζει: «Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να την δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».

Τι είπε για τις απειλές που έχει δεχθεί κατά καιρούς

Όσον αφορά στις απειλές σε βάρος της ζωής του, ο μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός και βουλευτής δηλώνει: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί; Τους είπα “ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. “Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε”. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».

«Ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση από το 1944 μέχρι το 1992, που πάλι εγώ ως βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επέβαλα τον όρο “Mακεδονία” κι έγινε μετά δεκτό και από το συμβούλιο των αρχηγών. Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήμασταν υπερπατριώτες» καταλήγει ο μουσικοσυνθέτης.

Πηγή: reader.gr