Λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι το καλοκαίρι «βλέπει» ο Κοτζιάς

Gazzetta team
Λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι το καλοκαίρι «βλέπει» ο Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης σεχτικά με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ εντός των επόμενων μηνών, έως τον Ιούνιο, «βλέπει» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξαγγέλλοντας ότι το προσχέδιο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο εντός του μήνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο υπουργός διευκρίνισε, όσον αφορά στο προσχέδιο που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση ότι «ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Η πίστη για τη λύση κι ο «γόρδιος δεσμός»

«Στη πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», σημείωσε.

Σε ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαφωνία με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «θα διευθετηθεί». Υπογράμμισε δε, πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην πΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια κα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιό όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο 'Μακεδονία', συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς».

Σεβασμός στην ιστορία

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: reader.gr