Κοτζιάς για πΓΔΜ: «Θα καταθέσουμε σύμφωνο με όλα τα ζητήματα τον Φεβρουάριο»

Gazzetta team
Κοτζιάς για πΓΔΜ: «Θα καταθέσουμε σύμφωνο με όλα τα ζητήματα τον Φεβρουάριο»
Τι θα αναφέρουν σε αυτό το σύμφωνο που θα καταθέσουν προς την πΓΔΜ.

Συνολική λύση για όλα τα ζητήματα που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ετοιμάσει τον Φεβρουάριο και θα καταθέσει προς την πΓΔΜ η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τα όσα είπε στην κρατική τηλεόραση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σε αυτό το σύμφωνο θα περιγράφονται, μεταξύ άλλων «και τη θέση μας για το όνομα: σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με κάποιον τρόπο, στη γλώσσα της χώρας και αμετάφραστο». Αν γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά, το σύμφωνο θα πρέπει να περάσει από τα δύο κοινοβούλια, «όχι όπως η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995».

«Η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού», δήλωσε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τόνισε ακόμη ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των δύο ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα». Αντίθετα, δήλωσε ότι το Ποτάμι «διατηρεί μία υπεύθυνη στάση».

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα. Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό».

Πηγή: reader.gr