Στο Νταβός για χρέος και «Μακεδονικό» ο Αλέξης Τσίπρας

Gazzetta team
Στο Νταβός για χρέος και «Μακεδονικό» ο Αλέξης Τσίπρας
Επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας όσο και αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αποτελεί η τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα βρεθεί για μια ακόμη χρονιά προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το ζήτημα του χρέους και της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία, παράλληλα με το ζήτημα της ονομασίας για την πΓΔΜ τίθενται στο επίκεντρο των υψηλών επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Ελβετία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται από σήμερα νωρίς το απόγευμα στο Νταβός, όπου φέτος οι συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου - αναμένονται να ξεπεράσουν τις 3.000.

Χρέος και «επόμενη μέρα» της οικονομίας, με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Πέρα από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (και με τις οποίες ξεκινά σήμερα το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού), καίριας σημασίας αναμένονται να είναι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα τόσο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στον απόηχο της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται μετά από αυτή την εξέλιξη σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο -όπως επισημαίνει η κυβέρνηση- σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τη σφραγίδα του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επί των κρίσιμων θεμάτων για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου, επισημαίνεται, το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχει εκφραστεί, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, «θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Με την εθνική θέση στη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ

Ιδιαίτερης κρισιμότητας όμως χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Το ιδιαίτερο βάρος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αθήνα επισημαίνει το ιδιαίτερο βάρος, τη θέση και τη στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογο του, συνάντηση που έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:

-Τρίτη 23/01/2018

17:00: Συναντήσεις με επενδυτές

18:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

-Τετάρτη 24/01/2018

13:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

14:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ

-Πέμπτη 25/01/2018

09:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

10:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα

12:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς

13:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί

17:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ