Τα σενάρια και οι διεργασίες για νέο δεξιό κόμμα

Gazzetta team
Τα σενάρια και οι διεργασίες για νέο δεξιό κόμμα
«Αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις» δήλωνε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση για να διευκρινίσει, βέβαια, λίγο μετά ότι αν (το κόμμα και αυτοί που του το ζητήσουν) δεν είναι απόλυτα των δημοκρατικών αντιλήψεων δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί.

Ουσιαστικά, ο κ. Φράγκος άφησε ανοιχτή την πόρτα να κατέβει στην ενεργό πολιτική, με αφετηρία τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει, παρά το ότι έχει γραφτεί πολλάκις ότι προτίθεται να πολιτευτεί.

Η επιλογή των διοργανωτών να τεθεί, ουσιαστικά, επικεφαλής των ομιλητών ο κ. Φράγκος δεν είναι τυχαία, μιας και εκτιμάται πως είναι ένας άνθρωπος που μιλά απευθείας σε ένα κοινό με ειδικά χαρακτηριστικά και έντονες εθνικές ευαισθησίες, ενώ ο ίδιος από την αποστρατεία του και εντεύθεν έχει αναλωθεί σε σειρά αναλύσεων, με έμφαση τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Μάλιστα, είχε γράψει το βιβλίο «Ποια Τουρκία, Ποιοι Τούρκοι;», αναφερόμενος εκτενώς στη δημιουργία του τουρκικού κράτους και στις ρίζες των Τούρκων, αντλώντας και από την παρουσία του στη γείτονα χώρα, όπου υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος και ακόλουθος Άμυνας στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

Παράλληλα, καίτοι πρόσωπο με σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις, ο κ. Φράγκος θεωρείται πως εκφράζει έναν λόγο μη κομματικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ως προσωπικότητα-ομπρέλα που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας συνεργασίας κομμάτων από τον χώρο δεξιότερα της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη φημολογία περί δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος. Έντονη είναι η συζήτηση περί δημιουργίας μιας ελληνικής Λέγκας του Βορρά, κατά το ιταλικό πρότυπο, ενός κόμματος δηλαδή με βάση τη βόρεια Ελλάδα που θα λειτουργεί ουσιαστικά αυτόνομα. Από την άλλη, αυτό που συζητείται στο παρασκήνιο είναι ότι αυτό δεν θα είναι απαραίτητο, μιας και είναι σε εξέλιξη, έστω και ακόμα σε πολύ πρώιμη βάση, συζητήσεις για ενδεχόμενες προεκλογικές συμπράξεις κομμάτων του χώρου.

Σημειώνεται πως δυναμική στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ καταγράφει η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος απευθύνεται σε ένα πανελλήνιο κοινό μέσω των συνεχών τηλεοπτικών του εμφανίσεων. Ακόμα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή στον ΛΑ.Ο.Σ., μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας κόμματος με τη συμμετοχή τόσο τη δική του όσο και του Τάκη Μπαλτάκου. Σημειωτέον, στον ΛΑ.Ο.Σ. έχει ενταχθεί εσχάτως η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης έχει προσπαθήσει να προσεταιριστεί και άλλοτε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, κατεβάζοντας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 υποψήφιο στη Λάρισα τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Ακόμα, βηματισμό προσπαθεί να ανοίξει και η Νέα Δεξια του Φαήλου Κρανιδιώτη, η οποία βρέθηκε και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με τον κ. Κρανιδιώτη να εμφανίζεται ανοιχτός σε συμπράξεις για τη σύμπτυξη μετώπου, πριν από τις εκλογές. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη έχει επανεμφανιστεί και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος φυσικά και έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο, ντυμένος…Μακεδονομάχος.

Είναι σαφές πως, εφόσον αποδειχθεί πως υπάρχει έντονη κοινωνική δυναμική με αφορμή το Σκοπιανό, δεν αποκλείεται τα συλλαλητήρια να…γεννήσουν νέες πολιτικές συνεργασίες, σε μια προσπάθεια διεμβολισμού τόσο των ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Βέβαια, σημειώνεται πως στη ΝΔ δεν προτίθενται να «χαρίσουν» ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση της στάσης του κόμματος, με γνώμονα και την αντίληψη της κοινής γνώμης που αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις.


Πηγή: Reader.gr