Ξεκινάει κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό

Gazzetta team
Ξεκινάει κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό
Την ώρα που χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για να εκφράσουν την αντίθεσή του σε ένα συμβιβασμό με τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, η κυβέρνηση φουλάρει τις διπλωματικές μηχανές σε μια κρίσιμη εβδομάδα που περιλαμβάνει συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ των δυο Πρωθυπουργών στο Νταβός.

Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης εξηγούσαν στο reader.gr ότι ποτέ δεν κλείνεται μια συνάντηση σε τόσο ψηλό επίπεδο, εάν προηγουμένως δεν έχουν υπάρξει συνεννοήσεις μεταξύ των δυο πλευρών και δεν έχει διαπιστωθεί πρόοδος σε μια σειρά ζητημάτων. Τούτων δοθέντων, η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ που έχει κλειδώσει για την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων επί τη βάση των προτάσεων Νίμιτς. Στη συνέχεια, ο αμερικανός διπλωμάτης θα επισκεφτεί Αθήνα και Σκόπια, ώστε να διαπιστώσει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, την όποια πρόοδο μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των προτάσεών του. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών, οι οποίοι πιθανότατα θα παρίστανται στο Νταβός. Έχει άλλωστε γίνει σαφές, ότι το κανάλι επικοινωνίας που έχουν ανοίξει οι δυο πλευρές σε επίπεδο ομάδων εργασίας κάτω από την επίβλεψη των δυο υπουργών, θα είναι κι αυτό που θα παίξει τον ενεργότερο ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου εξηγούν ότι οι προτάσεις για την ονομασία που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς αποτελούν μια καλή βάση διαπραγμάτευης για τις δυο πλευρές - με την προοπτική του “Nova Makedonjia” στη σλαβική γραφή (τη μόνη με χρονικό προσδιορισμό) να φαίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή ως το επικρατέστερο σενάριο. Η διαπραγμάτευση δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο όνομα και αναμένεται να ακουμπήσει δυσκολότερα ζητήματα όπως τη ρήτρα μη αποκλειστικότητας του όρου Μακεδονία, αλλά και το εύρος χρήσης που αποτελεί και το δυσκολότερο σημείο για την σκοπιανή πλευρά. Αυτό απαιτεί συνταγματικές αλλαγές για τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ ανάλογα ζητήματα τίθενται και γύρω από το ζήτημα της ταυτότητας.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην σκοπιανή τηλεόραση ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος, θεωρώντας ότι οι δυο πλευρές έχουν κάθε λόγο να δουν θετικά την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Όπως είπε, η μεν Αθήνα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή. «Για να το καταφέρει, θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα και το όνομα είναι ένα από αυτά» σημείωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. «Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «στα Σκόπια υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, που φαίνεται αφοσιωμένη στην επίλυση των προβλημάτων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση αυτής της διαφοράς, ώστε να προχωρήσει η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να σημειώσει οικονομική πρόοδο». Η αναφορά βέβαια του αμερικανού διπλωμάτη σε “Μακεδόνα” που τον αναγνώρισε στη Νέα Υόρκη ως διαμεσολαβητή μεταξύ των δυο χωρών στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων στην Αθήνα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να ζητά ακόμη και την αντικατάσταση του κ. Νίμιτς από τη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες το περίγραμμα της λύσης που επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Με τη συνέντευξή του (Έθνος) δήλωσε πως “είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών”.


Πηγή: Reader.gr