Με αισιοδοξία στο Eurogroup της Δευτέρας (22/1)

Gazzetta team
Με αισιοδοξία στο Eurogroup της Δευτέρας (22/1)
Η ελληνική αποστολή πηγαίνει στο Eurogroup της Δευτέρας (22/1) με τους καλύτερους οιωνούς.

Με παρακαταθήκη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τα εύσημα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας. Η ευρωομάδα θα ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων δράσεων.

Πριν από λίγες ημέρες, το EuroWorking Group αποφάσισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση, η Ελλάδα θα δικαιούται δανειακά κεφάλαια 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου.

Όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η πρώτη δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς νέα συνεδρίαση του EGW, με προϋπόθεση την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων.

Συγκεκριμένα, τα 3,3 δισ. ευρώ εξ αυτών καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τα 1,9 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer), ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξ​όφληση ληξιπροθέσμων.

Όσον αφορά στη δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα εκταμιευτεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή.

«Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός 1 δι​σ. είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους 1 δισ., έως τα μέσα Απριλίου 2018», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αισιοδοξία στους κόλπους της ΕΕ

«Αισιόδοξος» για την πορεία του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Π. Αλτμάιερ. Όπως είπε, στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η αξιολόγηση των θεσμών, «αλλά παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι, με την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα».

Πηγή: insider.gr