Θα εισπράξουμε «μπράβο» αλλά όχι ρευστό στο προσεχές Eurogroup

Gazzetta team
Θα εισπράξουμε «μπράβο» αλλά όχι ρευστό στο προσεχές Eurogroup
Oι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε τη συντριπτική πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποδώσουν τα εύσημα στην Ελλάδα για τα βήματα που έγιναν για την βελτίωση των οικονομικών της, στo Eurogroup της Δευτέρας, όχι όμως και την επόμενη δόση του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε τη συντριπτική πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα, όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ωστόσο στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί θα πουν ότι η πρόσφατη πρόοδος ουσιαστικά κλείνει την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρουν οι FT, για να λάβει όμως η Ελλάδα την επόμενη δόση, που εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου, για να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα μέτρα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «μία καθυστέρηση θα μπορούσε να μεταθέσει την έκδοση ομολόγου που η Αθήνα σχεδιάζει για τα τέλη Ιανουαρίου που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Ωστόσο, όπως σημειώνει, τόσο ο Σεντένο, όσο και Ελληνες αξιωματούχοι, έχουν υποβαθμίσει τη σημασία της όποιας καθυστέρησης.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο κ. Σεντένο, το Eurogroup και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ασχοληθούν με τη μετάβαση στη μετά μνημόνιο εποχή και την ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Η συνήθης πρακτική για χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα διάσωσης είναι οι αξιολογήσεις ανά εξάμηνο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών.

Σύμφωνα όμως με όσα δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης , η ευρωζώνη είναι πιθανόν να είναι λίγο πιο σκληρή με την Ελλάδα, λόγω του ύψους των χρημάτων που χρωστά, ενώ έκανε λόγο ότι η χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή από τον ESM, στο τέλος του προγράμματος.

Πηγή: reader.gr