Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 153 θετικές ψήφους

Gazzetta team
Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 153 θετικές ψήφους
Η υπερψήφιση του νόμου λύνει τα χέρια στον πρωθυπουργό, ενώ η ανυπαρξία διαρροών ενισχύει το κυβερνητικό μπλοκ.

Δίχως διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, με ψήφους 153 υπέρ και 144 κατά.

Η πενθήμερη συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία.

Οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκησαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «τροϊκανότερος των τροϊκανών», αναφέροντας: «Ο λαός εμάς επέλεξε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Ξεγελάστηκε όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης; Εσείς που περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το success story του Σαμαρά, πως το εξηγείτε. Αφού τα είχατε κάνει τόσο καλά, κι εμείς κατεστρέψαμε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, γιατί επέλεξε πάλι εμάς ο λαός;»

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αποτύχατε και ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΧΑ και τον Κουβέλη, για να εφαρμόσατε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές.Κοροϊδέψατε δυο φορές. Εκλεγήκατε μια φορά ως αντιμνημονιακοί και μια ως μνημονιακοί. Το κόστος της πρώτης αποτυχίας σας ήταν 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός προσπαθεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος. «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους και να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας». Για το τραπεζικό σύστημα τόνισε ότι «οι τράπεζες έχουν 22 δισ. «καβάντζα» για να αντιμετωπίσουν τα crash test και τα κόκκινα δάνεια».

Πηγή: reader.gr