Τσακαλώτος σε Βενιζέλο: «Γιατί είσαι τόσο αποτυχημένος πολιτικός;» (vids)

Gazzetta team
Τσακαλώτος σε Βενιζέλο: «Γιατί είσαι τόσο αποτυχημένος πολιτικός;» (vids)
Άναψαν τα... αίματα στη Βουλή! Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την απορία: «Αφού τα κάνατε όλα τόσο καλά, γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός;». Με τον Βενιζέλο ν' απαντάει: «Ξεκαβαλικέψτε».

Η «μητέρα των μαχών» του προϋπολογισμού πλησιάζει (19/12) και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ευάγγελος Βενιζέλος μας έδωσαν μία πρόγευση!

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αρχικά: «Όχι μόνο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και επάνοδος στην κανονικότητα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά με υψηλό επιτόκιο, με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης, με όλο το μηχανισμό εποπτείας και χωρίς κάλυψη που θα μας επέτρεπε να δανειζόμαστε με "φιλικά επιτόκια"».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε το λόγο: «Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα, όχι μόνο για να τελειώσει και να κλείσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να δημιουργήσει αποθέματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία.

Το Εurogroup του 2017 είπε στην Ελλάδα: βγαίνετε, τελειώνετε και εμείς είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε για να αυξήσουμε τα αποθέματα για σταθείτε στα πόδια σας».

Τσακαλώτος: «Ούτε στην παιδική χαρά μπορείτε να παίξετε»

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέβασε τους τόνους: «Κάνετε λάθος να λέτε πως αυτό που θα χτίσουμε για να βγούμε στις αγορές θα προέλθει από το υπερπλεόνασμα. Εσείς μας λέτε ότι το mail Χαρδούβελη μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί δεν κλείσατε την παιδική χαρά; Γιατί δεν φτιάχνατε ένα success story, να το τελειώσετε, να πάρετε την προληπτική γραμμή πίστωσης; Παιδική χαρά ακούω αλλά φαίνεται πως ούτε στην παιδική χαρά μπορείτε να παίξετε.

Αυτή η κυβέρνηση έχει και σχέδιο για το χρέος και για βραχυπρόθεσμα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για τα μακροπρόθεσμα, και έχει και τη στήριξη του Eurogroup και των αγορών, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από μνημόνιο και να σταθεί στα πόδια της από τον Αύγουστο του 2018. Εσείς δεν είχατε τίποτα. Αποτύχατε. Αντί να λέτε λοιπόν τα ίδια και τα ίδια, χρειάζεστε άλλα τέσσερα στην αντιπολίτευση για να κατανοήσετε που βαδίσατε στραβά και πως θα γίνει μετά από 20 ή 30 χρόνια ο ελληνικός λαός να σας πιστέψει».

Βενιζέλος: «Να ξεκαβαλικέψετε»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε το λόγο: «Δεν υπάρχει έξοδος στην κανονικότητα. Υπάρχει δέσμευση για το 4ο μνημόνιο το οποίο είναι πλήρες και αυστηρό».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως το 2014 το Eurogroup είχε πει πως ήταν έτοιμο να δώσει την προληπτική πιστωτική γραμμή αν η νέα ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώσει την θέση και υποβάλει αίτημα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2015, όπου η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία αλλά αρνήθηκε να φέρει τη συμφωνία αυτή στη Βουλή για να οδηγηθούμε στην «ταπεινωτική και ασύμφορη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα για το χρέος, λέγοντας πως σήμερα το κόστος των μέτρων το πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ το 2012 είχαμε ονομαστικό «κούρεμα» και «κούρεμα» σε παρούσα αξία, επειδή ο ESM πλήρωνε το κόστος των παρεμβάσεων, τώρα όμως το κόστος των βραχυπρόθεσμων μέτρων το πληρώνει η Ελλάδα.

«Είναι απορίας άξιο γιατί αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς, γιατί είσαστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός», ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Κύριε υπουργέ, χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα τη λάβετε από τον ελληνικό λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Και να ξεκαβαλικέψετε», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.