Κύπρος κι Αιγαίο, η «σκοτεινή» ατζέντα του Ερντογάν

Gazzetta team
Κύπρος κι Αιγαίο, η «σκοτεινή» ατζέντα του Ερντογάν
Με σκληρές τοποθετήσεις, από το Αιγαίο μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό, συνεχίζει να ταράζει τα νερά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δύο 24ωρα μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα.
«Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει στο Αιγαίο», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη. Εκ φύσεως τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα», τόνισε.

Eστιάζοντας εκ νέου στη Συνθήκη της Λωζάνης, αναφέρει ότι η Τουρκία τη σέβεται, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία επιμένει – και στη συνέντευξή του αυτή – να αποκαλεί τουρκική. «Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται την Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Η Άγκυρα, όμως, εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Αθήνα τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

«Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά στη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ερντογάν επισημαίνει πως δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ το όνειρο των Ελληνοκυπρίων που βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί, διαμηνύοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες και δεν πρόκειται ποτέ να υποβαθμιστούν σε καθεστώς μειονότητας.


Πηγή: insider.gr