Slogun:Και τώρα με την τεράστια επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού θα ακούσουμε και θα πούμε τις ίδιες γραφικότητες με το Euro 2004. “Μην χαθεί η ευκαιρία”...

FOLLOW US

Slogun:Και τώρα με την τεράστια επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού θα ακούσουμε και θα πούμε τις ίδιες γραφικότητες με το Euro 2004. “Μην χαθεί η ευκαιρία”...
BWIN stripe gif

Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τη νίκη της Φώφης Γεννηματά

Gazzetta team
Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τη νίκη της Φώφης Γεννηματά
Στην πολιτική λένε ότι κερδισμένος συνήθως βγαίνει αυτός που δίνει χρόνο στο χρόνο και ξέρει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

Αν είναι πράγματι έτσι, τότε η Φώφη Γεννηματά, με την κίνησή της τον περασμένο Ιούνιο να ανοίξει το παιχνίδι στο χώρο της Κεντροαριστεράς με την εκλογή αρχηγού, είναι διπλά κερδισμένη: πρώτον, κατάφερε αυτό που έξι μήνες πριν, φαινόταν αδιανόητο: ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου, τα κόμματα και οι κινήσεις που τον απαρτίζουν, θα κατέβει - εκτός απροόπτου - ενωμένος στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τα προηγούμενα τέσσερα και βάλε χρόνια. Δεύτερον, στο χώρο αυτό, η ίδια, κρατάει τα ηνία. Με μια νομιμοποίηση από τη λαϊκή βάση αντίστοιχη - και τηρουμένων των πολιτικών αναλογιών - του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά πιστώνεται ένα πολιτικό comeback σε ένα χώρο που πολλοί - ειδικά το 2015 - είχαν σπεύσει να προδιαγράψουν το πολιτικό του τέλος. “Το ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο” συνηθίζει να λέει ιστορικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Εφτάψυχο ή όχι, μια πολιτική διαδικασία χωρίς τεράστια μιντιακή προβολή, απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει από τον καναπέ 200,000 ανθρώπους, για να δηλώσουν από τη μια πίστη στην κομματική ταυτότητα και από την άλλη, διαμαρτυρία για την διάψευση των προσδοκιών του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Και να ενσωματώσει πλέον, την μειοψηφική, αλλά απαραίτητη, προοδευτική τάση στο εγχείρημα. Αν μετρήσει κανείς τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, θα διαπιστώσει ότι ακόμη κι αν άθροιζες τα ποσοστά Καμίνη - Θεοδωράκη, δεν προσέγγιζαν αυτά του Ανδρουλάκη. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή, το ότι υποψήφιος χωρίς κομματικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ηγηθεί.

Το αποτέλεσμα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων των δυο Κυριακών αφορά πρωτίστως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Στο κυβερνών κόμμα, δεν άνοιξαν σαμπάνιες. Γνωρίζουν καλά, ότι η Φώφη Γεννηματά, φέρει το ειδικό βάρος και κυρίως το όνομα, για να επαναπατρίσει λαϊκά στρώματα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους πίσω στο μαντρί. Από την άλλη, θεωρούν πιθανότερη τη διαδικασία όσμωσης των δυο χώρων, μέσα σε ένα βάθος χρόνου. Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι πιο καθαρά: ενδεχόμενη νίκη Καμίνη ή Θεοδωράκη, θα μπορούσε να στερήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την αυτοδυναμία. Θεωρητικά χθες στο βράδυ, στην Πειραιώς κάποιοι ανακουφίστηκαν. Η Φώφη δεν κόβει ψήφους από τον Κυριάκο. Όμως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι πια μονόδρομος. Αφού διαθέσιμοι κυβερνητικοί μπαλαντέρ, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Κερδισμένος αυτής της μάχης, είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν φοβήθηκε - αντίθετα επεδίωξε το δεύτερο γύρο, γνωρίζοντας ότι τα ποσοστά του θα ανεβούν. Στο συλλογικό παραταξιακό υποσυνείδητο, είναι πια το αδιαμφισβήτητο νούμερο 2. Και όταν τελειώσει το αγροτικό στις Βρυξέλλες, τον περιμένει η μάχη της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Άλλωστε, είναι μόλις 38.


Πηγή: reader.gr