Καυτός ο Νοέμβριος για την κυβέρνηση

Gazzetta team
Καυτός ο Νοέμβριος για την κυβέρνηση
Βαριά είναι η κυβερνητική ατζέντα και το Νοέμβριο. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει το βλέμμα του στην αυριανή αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, με θέμα τη δημόσια ασφάλεια και σύμμαχό του τις επιτυχίες της ΕΛΑΣ την τελευταία εβδομάδα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.

Στόχος ασφαλώς παραμένει η έγκαιρη ολοκλήρωσή της, η οποία περνά μέσα από την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, για τα οποία αρκετά υπουργεία θα πρέπει να τρέξουν μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Παράλληλα, εντός του Νοεμβρίου θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με το κοινωνικό μέρισμα. Σε συνεννόηση με τους θεσμούς, προκειμένου να αποτραπούν ο αιφνιδιασμός και οι τριβές που υπήρξαν πέρυσι με το εφάπαξ βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενθουσιώδεις επικοινωνιακά τόνους που υιοθέτησε αρχικά η κυβέρνηση, μιλώντας για «13η σύνταξη», η πορεία των δημοσιονομικών στόχων και της αξιολόγησης θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις.

Όλα δείχνουν πως το ποσό της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος - το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ σε 1,1 δισ. ευρώ - πέραν ενός μέρους που θα κατευθυνθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα διατεθεί στοχευμένα σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες και όχι οριζόντια, όπως π.χ. υπήρξε αρχικά η σκέψη με το σενάριο διαγραφής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν έτσι ξανά οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εν γένει ευπαθείς ομάδες, με το στόχο του Μαξίμου να είναι καθαρά πολιτικός: να βελτιωθεί το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και να «τσιμπήσει» στις δημοσκοπήσεις, ενώ με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπει η βάση για την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Χρόνος που θεωρείται κομβικός για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού εφεξής δεν θα υπάρχει εμπόδιο για τον κ. Τσίπρα προκειμένου να προσφύγει στις κάλπες νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, το Σεπτέμβριο του 2019.

Προνομιακή θεωρείται για την κυβέρνηση και η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τη Δίκαιη Απασχόληση που θα πραγματοποιηθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 17 Νοεμβρίου, ενώ στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, η οποία αποκτά ξεχωριστή σημασία τόσο για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για το γενικότερο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: reader.gr