Στις 26 Οκτωβρίου «κληρώνει» για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

Gazzetta team
Στις 26 Οκτωβρίου «κληρώνει» για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ
Στις 26 Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε το εάν η Ελλάδα έπιασε το στόχο για την εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ και κυρίως το εάν θα λάβει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο η Ελλάδα έλαβε 800 εκατ. ευρώ από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και της ενεκρίθησαν άλλα 800 εκατ. ευρώ προς τον ίδιο σκοπό, με την προϋπόθεση όμως πως έως το τέλος Οκτωβρίου θα εξοφλούσε χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η δόση αυτή θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου και τυχόν παρέλευση της προθεσμίας συνεπάγεται την ανάγκη νέας επικύρωσης της διαθεσιμότητάς της από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας που έχει δώσει ο ESM στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ ο συγκεκριμένος στόχος φαίνεται πως πιάνεται.

Στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο υπήρξε επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου υπό τον κίνδυνο να χαθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία παραμένει διαθέσιμη από τον ESM έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τα πρώτα δε σημάδια αισιοδοξίας για την πορεία του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου βλέπουν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η επιβεβαίωση επίτευξης του στόχου θα γίνει στις 26 του μήνα στο EuroWorking Group το οποίο θα εξετάσει τα σχετικά στοιχεία για την εξόφληση των οφειλών.


Πηγή: insider.gr