Ψυχραιμία και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία, ζήτησε ο Τσίπρας

Gazzetta team
Ψυχραιμία και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία, ζήτησε ο Τσίπρας
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να στείλει αυστηρά, αλλά στοχευμένα μηνύματα προς την Άγκυρα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η κατάσταση στη γειτονική χώρα.

Στη συζήτηση και στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών υπήρξε κοινός τόπος ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, ενώ διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, καθώς και για το ρόλο της στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας».

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι αυτή η δραστηριότητα της, σε συνδυασμό και με τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμα ζητήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία, όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί, τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του τουρκικού λαού.

Τόνισε, ακόμα, τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην επικράτεια της Τουρκίας και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Πηγή: ΑΠΕ