O στόχος του Τσίπρα στο ταξίδι στις ΗΠΑ

Gazzetta team
O στόχος του Τσίπρα στο ταξίδι στις ΗΠΑ
Εδώ και καιρό το Μεγαρο Μαξίμου προσπαθούσε, σε πρώτη φάση να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την νέα αμερκανική προεδρία, και στη συνέχεια να διασφαλίσει μια πρόσκληση για την Ουάσινγκτον.

Στο Σικάγο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με κορυφαίους επιχειρηματίες, όπως ο Τζον Κάλαμος που προ μηνών μπήκε στην Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και άλλους, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με γερουσιαστές. Παράλληλα, δεν είναι σαφές από κυβερνητικές πηγές, αν την ελληνική αποστολή θα ακολουθήσουν επιχειρηματίες και τραπεζίτες που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ και αμερικανικές επιχειρήσεις, αν και αυτό είναι η βασική πρόθεση.

Πέραν του Σικάγο, όμως, το επίδικο για τον πρωθυπουργό είναι οι συναντήσεις του στην Ουάσινγκτον: εκεί θα δει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει και της αξιολόγησης που ξεκινά σύντομα, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.

Η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα έχει προηγηθεί ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους η συνάντηση της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίοι επίσης θα ενταχθούν στην κυβερνητική αποστολή. Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του, αλλά δείχνει απόσταση από τον στόχο 3’5% για το πλεόνασμα του 2018. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαφωνεί σαφώς με την ανάλυση του Ταμείου, λέγοντας πως θα πέσει εκ νέου έξω, όπως έχει ξανασυμβεί. «Αν φέτος, δηλαδή, έχουμε πλεόνασμα λίγο πάνω από 2%, το 2018 που θα είναι χρονιά που θα έχει αποτυπωθεί η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, δεν θα πάμε παραπάνω», διερωτάτο με νόημα κυβερνητικό στέλεχος. Από την άλλη, ένα ερώτημα είναι, τι θα γίνει αν το ΔΝΤ επιμείνει οι περικοπές του 2019 να έρθου πιο μπροστά, κάτι που το Μαξίμου ούτε καν συζητά. Συνεπώς, στον πρωθυπουργικό κύκλο υπάρχουν και σκέψεις, μήπως το Ταμείο μεθοδεύει την αποχώρησή του από τα ελληνικά πράγματα, υπό το φως και των διεργασιών στην Ευρώπη για μετασχηματισμού του ESM στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Από την άλλη, πέραν των μηνυμάτων για τη στάση του Ταμείου για το πλεόνασμα, τα μέτρα και το χρέος, κάθε επίσκεψη στις ΗΠΑ αναδεικνύει τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, η οποία για τους Αμερικανούς φαίνεται ως νησίδα σταθερότητας σε μια περιοχή με έντονη αναταραχή. Μάλιστα, η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ γίνεται σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Υπό αυτό το πρίσμα, το πραγματικό στοίχημα για το Μαξίμου είναι η ουσιώδης αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της χώρας. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για ζητήματα ασφάλειας είναι ούτως ή άλλως αμείωτο, με αποτέλεσμα η βάση της Σούδας, η βάση στο Καστέλι Χανίων, αλλά και η αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 να βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παράλληλα οι Αμερικανοί παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, όπου η Αθήνα βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση τόσο με τη Λευκωσία όσο και με το Τελ-Αβίβ για το ζήτημα.

Κάπως έτσι, ο κ. Τσίπρας προσβλέπει, τόσο σε ένα επικοινωνιακό μήνυμα όσο και μια παρασκηνιακή, ουσιαστική κουβέντα, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στη χώρα, αυτή τη φορά από την οπτική της γεωστρατηγικής της θέσης. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό, ότι ένας από τους λόγους ενεργούς εμπλοκής των ΗΠΑ στην υπόθεση παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν για λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας. Και, φυσικά, εν προκειμένω, η σταθερότητα της χώρας περνά εκ νέου μέσα και από την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Πηγή: insider.gr