Σμήνη ιπτάμενων μερμηγκιών μπέρδεψαν τους μετεωρολόγους: Τα πέρασαν για καταιγίδες (pic & vid)

Gazzetta team
Σμήνη ιπτάμενων μερμηγκιών μπέρδεψαν τους μετεωρολόγους: Τα πέρασαν για καταιγίδες (pic & vid)
Εκατομμύρια ιπτάμενα μερμήγκια προκάλεσαν αναστάτωση στη Μεγάλη Βρετανία, με τους μετεωρολόγους να τα μπερδεύουν με σύννεφα καταιγίδας.

Σε σκέψεις μπήκαν οι Βρετανοί μετεωρολόγοι την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνοντας πως οι μετεωρολογικοί δορυφόροι «προμήνυαν» καταιγίδες την στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη «καιγόταν» από το κύμα καύσωνα που ταλαιπώρησε την Γηραιά Ήπειρο τις τελευταίες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, οι εικόνες από τους δορυφόρους έδειχναν πως ένα ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας κατευθυνόταν ολοταχώς προς το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.

Η λίγο πιο ενδελεχής, όμως, παρακολούθηση των εικόνων κατέδειξε την πραγματικότητα, καθώς η επερχόμενη «κακοκαιρία» που έδειχναν οι δορυφόροι δεν έφερνε κεραυνούς και καταιγίδες, αλλά εκατομμύρια ιπτάμενα μερμήγκια, τα οποία πετούσαν προς την Μεγάλη Βρετανία σε σμήνη ώστε να αναπαραχθούν.

Την παραπάνω παρανόηση αντιμετώπισαν με αρκετό χιούμορ οι μετεωρολόγοι του Νησιού, οι οποίοι «απολογήθηκαν» στους πολίτες για την λάθος ενημέρωση, ενώ ο παρουσιαστής του καιρού του BBC, Simon King δήλωσε πως η εικόνα είναι «ανατριχιαστική».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα σμήνη των μαύρων ιπτάμενων μερμηγκιών ανήκουν στο γένος Lasius niger, τα οποία κάθε χρόνο τέτοια εποχή αναπαράγονται, με τα θηλυκά να πετούν ψηλά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τα αρσενικά που θα τα γονιμοποιήσουν, πριν επιστρέψουν ξανά στο έδαφος.