Τσερνόμπιλ: Αυτό είναι το πιο... θανατηφόρο απομεινάρι του πυρηνικού ατυχήματος (pics)

Gazzetta team
Τσερνόμπιλ: Αυτό είναι το πιο... θανατηφόρο απομεινάρι του πυρηνικού ατυχήματος (pics)
Μετά από 33 χρόνια, υπάρχει ακόμα ένα αντικείμενο στο Πρίπιατ που τρελαίνει τα μηχανάκια μέτρησης ραδιενέργειας.

Μπορεί η τεράστια κατασκευή προστασίας του κόσμου από την ραδιενέργεια που εκπέμπει ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ να έχει ολοκληρωθεί και να παραδίδεται στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, όμως την ίδια ώρα, κάτι άλλο, όχι και τόσο καλό, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Το news.com.au της Αυστραλίας φιλοξενήσει την ιστορία του Ρομπ Μάξουελ, ο οποίος θεωρείται ειδικός σε ότι έχει να κάνει με το πυρινικό ατύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο το 1986 και ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, είναι αρχαιολόγος αλλά έχει μελετήσει στενά τα όσα έγιναν πριν από 33 χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα δύο φορές στο Πρίπιατ, προκειμένου να δει από κοντά τα όσα έχουν απομείνει.

Εκεί λοιπόν, παρατημένο στο δάσος της ευρύτερης περιοχής, εντόπισε μία μεγάλη δαγκάνα, η οποία όπως υποστηρίζει χρησιμοποιήθηκε στον καθαρισμό των μπάζων μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα. Κάτι που σημαίνει οτι ήρθε πολλές φορές σε επαφή με ραδιενεργό γραφίτη και ράβδους καυσίμων που είχαν διογκωθεί από τον αντιδραστήρα, πριν εκραγεί.

Αυτά έχουν μετατρέψει το συγκεκριμένο εργαλεία σε μία τεράστια πηγή ραδιενέργειας. «Χρησιμοποιήθηκε προκειμένου πολλά αντικείμενα να ριχθούν στο σημείο του πυρήνα από την έκρηξη του αντιδραστήρα. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στην απαγορευμένη περιοχή που η επαφή μαζί τους για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να σκοτώσουν. Η δαγκάνα αυτή, σίγουρα είναι ένα από αυτά. Απλά κάθετε στο δάσος. Είναι φονική», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όταν την βρήκε για πρώτη φορά και έβαλε τον μετρητή Geiger για να διαπιστώσει το μέγεθος της ραδιενέργειες που εκπέμπει, αυτός έδειξε 679.000 το λεπτό, αναγκάζοντας τον να απομακρυνθεί γρήγορα από την περιοχή.