Μάλλον η «Μόνα Λίζα» έμεινε μισοτελειωμένη από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι (pic)

Gazzetta team
Μάλλον η «Μόνα Λίζα» έμεινε μισοτελειωμένη από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι (pic)
Έρευνα του Μόνα Λίζα του «The Royal Society of Medicine» πιθανολογεί πως ένα πρόβλημα υγείας δεν επέτρεψε στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να ολοκληρώσει το διασημότερο έργο του.

Κι όμως, ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπάρχει πιθανότητα να μην ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το «The Royal Society of Medicine» που εδρεύει στο Λονδίνο, σχετικά με τον πίνακα της «Μόνα Λίζα», θεωρώντας πως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν κατάφερε να τελειώσει το δημιούργημά του λόγω ενός προβλήματος υγείας.

Μπορεί ο γνωστός καλλιτέχνης να σχεδίαζε με το αριστερό του χέρι, όμως διάφοροι ερευνητές αναφέρουν πως ζωγράφιζε με το δεξί.

Σύμφωνα με πορτρέτα του, αλλά και βιογραφικά στοιχεία, η ικανότητά του αυτή επηρεάστηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του λόγω ενός προβλήματος που δεν του επέτρεπε να κρατάει βούρτσες και πινέλα με το χέρι αυτό.

Αρχικά όλοι θεωρούσαν πως αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που είχε υποστεί, όμως ο πλαστικός και αισθητικός χειρούργος, Dr Davide Lazzeri έχει διαφορετική άποψη, καθώς θεωρεί πως σε μία τέτοια περίπτωση το χέρι θα έπρεπε να είναι σφιγμένο.

Κάτι όμως που δεν ισχύει στην περίπτωση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, υποστηρίζοντας οτι το πρόβλημα αυτό έχει προέλθει από μία λιποθυμία που προκαλεί μυϊκή παράλυση.

Η «Μόνα Λίζα» δημιουργήθηκε μεταξύ του 1503 και του 1519, την χρονιά δηλαδή που πέθανε ο Ιταλός καλλιτέχνης σε ηλικία 67 ετών.

Η έρευνα του «The Royal Society of Medicine» υποστηρίζει πως όσο πιο κοντά στην ημέρα θανάτου του Λονάρντο Ντα Βίντσι φτιάχτηκε ο πίνακας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έμεινε μισοτελειωμένος.