Η πρώτη «οικολογική» μπριζόλα είναι γεγονός: Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και θα βάλει τέλος στις σφαγές ζώων (vid)

Gazzetta team
Η πρώτη «οικολογική» μπριζόλα είναι γεγονός: Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και θα βάλει τέλος στις σφαγές ζώων (vid)
Την πρώτη μπριζόλα που προέκυψε από την καλλιέργεια κυττάρων βοοειδούς σε εργαστήριο «μαγείρεψαν» επιστήμονες στην ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Aleph Farms. To κρέας, που έχει όψη, υφή και γεύση κανονική μπριζόλας, αναμένεται να βάλει τέλος στο σφάγιασμα των ζώων.

Οι ειδικοί απέσπασαν τέσσερις τύπους κυττάρων από την αγελάδα, φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να αλληλεπιδράσουν το ένα με το άλλο και να πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή παρόμοια με μυϊκό ιστό.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Η μπριζόλα παρήχθη σε συνεργασία με το Technion Israel Institute of Technology με στόχο να υπάρξει μια εναλλακτική στην παραδοσιακή μπριζόλα, εναλλακτική που δεν αποφεύγει μόνον το στάδιο της σφαγής του ζώου αλλά είναι και βιώσιμη, περιβαλλοντικά.

Η εν λόγω μπριζόλα είναι απλώς πρωτότυπο. Έχει την ίδια κρεάτινη εμφάνιση με τη συμβατική μοσχαρίσια, οι μεγάλοι σεφ δεν έχουν κανέναν λόγο να ντραπούν για να τη σερβίρουν. Επιπλέον - και αυτό ας ληφθεί σοβαρά υπόψη - δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος.

«Διαμορφώνουμε το μέλλον της βιομηχανίας κρέατος, στην κυριολεξία» διατείνεται ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aleph Farms, Ντιντιέ Τούμπια. «Στην Aleph Farms, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Κάναμε το όραμα πραγματικότητα με το να δημιουργήσουμε μια μπριζόλα υπό ελεγχόμενες συνθήκες» προσθέτει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος δημιουργίας κάθε ενός, πάχους πέντε χιλιοστών, πρωτοτύπου, ανήλθε σε δύο με τρεις εβδομάδες και το κόστος σε 50 δολάρια (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο, το 2013, που είχε ανέλθει σε 225.000 δολάρια).

Στην Aleph Farms φιλοδοξούν να είναι, σε τρία με τέσσερα χρόνια, σε θέση να διαθέσουν στο εμπόριο τη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου.

Πηγή: reader.gr