Τερμίτες έφτιαξαν μέσα σε 4.000 χρόνια τεράστια αποικία ίση με την Μεγάλη Βρετανία (pics & vid)

Gazzetta team
Τερμίτες έφτιαξαν μέσα σε 4.000 χρόνια τεράστια αποικία ίση με την Μεγάλη Βρετανία (pics & vid)
Μια γιγάντια αποικία από τερμίτες ανακαλύφθηκε στη βορειοανατολική Βραζιλία που φτάνει σε έκταση το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύμπλεγμα της αποικίας είναι 4.000 ετών και είναι ορατή από το Google Earth και σε ορισμένα σημεία σε ύψος τα τρία μέτρα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως, η αποικία καλύπτεται από δάσος και δεν είναι ορατή.

«Αυτή η αποικία έχει δημιουργηθεί από ένα συγκεκριμένο είδος τερμιτών, το οποίο σκάβει τεράστια δίκτυα τούνελ για να έχει πρόσβαση σε ξερά φύλλα και να μπορεί να τα τρώει απευθείας από το έδαφος χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους», εξηγεί στο CNN ο ερευνητής εντομολόγος Στίβεν Μάρτιν από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.

«Η ποσότητα χώματος που έχει εκσκαφθεί αναλογεί σε 4.000 Πυραμίδες του Χέοπα και όλο αυτό έχει γίνει από ένα μόνο είδος τερμιτών», εξηγεί ο ίδιος. Η τεράστια αποικία ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες όταν οι εν λόγω εκτάσεις καθαρίστηκαν για βοσκοτόπια. Λήφθηκαν δείγματα από 11 σημεία τα οποία χρονολογήθηκαν από 690 έως 3.820 ετών.

«Είναι απίστευτο ότι εξακολουθούμε ακόμη και σήμερα να ανακαλύπτουμε “άγνωστα” βιολογικά θαύματα αυτού του μεγέθους και της ηλικίας, με τους πληθυσμούς τους να εξακολουθούν να κατοικούν εκεί», σχολιάζει ο Μάρτιν.

Πηγή: reader.gr