Οι φάλαινες αλλάζουν από μόνες τους τα «τραγούδια» με τα οποία επικοινωνούν (pic & vid)

Gazzetta team
Οι φάλαινες αλλάζουν από μόνες τους τα «τραγούδια» με τα οποία επικοινωνούν (pic & vid)
Σε ένα καταπληκτικό συμπέρασμα κατέληξαν Αυστραλοί και Σκοτσέζοι ερευνητές, οι οποίοι μελετούσαν επί 13 ολόκληρα χρόνια τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των μεγάπτερων φαλαινών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι διάφοροι ήχοι που χρησιμοποιούνται από τα θαλάσσια πλάσματα εναλλάσσονται με την πάροδο μερικών χρόνων, ενώ τα μέλη των οικογενειών μαθαίνουν από την αρχή κάθε φορά τα «τραγούδια» αυτά, που χρησιμεύουν στην εύρεση τροφής αλλά και στην εξερεύνηση των αχανών ωκεανών του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 90 αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες, διαπιστώνοντας ότι τα πελώρια αυτά ζώα αλλάζουν κάθε δύο με τρία χρόνια τους ήχους με τους οποίους επικοινωνούν μεταξύ τους με άλλους πιο απλούς, κάτι το οποίοι σύμφωνα με τους βιολόγους οφείλεται στην περιορισμένη «χωρητικότητα» της μνήμης τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά τα «τραγούδια» των φαλαινών αλλάζουν με άλλα πιο εύκολα στην απομνημόνευση από τα άλλα μέλη των κοπαδιών τους, ενώ το κάθε νέο «τραγούδι» παρουσιάζεται από ένα μέλος του κοπαδιού κι υιοθετείται αμέσως κι από τα υπόλοιπα.