65 ημέρες νύχτας: Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ θα ξαναδεί το φως της μέρας στα τέλη Γενάρη (pics & vid)

Gazzetta team
65 ημέρες νύχτας: Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ θα ξαναδεί το φως της μέρας στα τέλη Γενάρη (pics & vid)
Η πόλη Ούτκιαβικ (πρώην Μπάροου) διατηρεί τον τίτλο της βορειότερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως οι περίπου 4.000 μόνιμοι κάτοικοί της ετοιμάζονται να βυθιστούν για τα καλά στο σκοτάδι και τη νύχτα.

Πιο συγκεκριμένα, η πόλη της Αλάσκα που βρίσκεται σχεδόν 500 χιλιόμετρα εντός του παγωμένου Αρκτικού Κύκλου αναμένεται να ξαναδεί το φως της ημέρας σε 65 ημέρες δηλαδή στις 23 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, καθώς η πολική νύχτα θα την σκεπάσει ολοκληρωτικά.

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ο ήλιος έλαμψε μόλις για 64 λεπτά της ώρας, με τους κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την τελευταία τους φωτεινή ημέρα για τους επόμενους 2,5 μήνες.

Η πολική νύχτα ξεκινάει κάθε χρόνο από τον βόρειο πόλο από την φθινοπωρινή ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου και σταδιακά κατεβαίνει προς τον νότο μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου όταν κι αρχίζει να υποχωρεί εκ νέου προς βορράν, καλύπτοντας με σκοτάδι όσες περιοχές βρίσκονται στο «πέρασμά» της.

Το Ούτκιαβικ θεωρείται ένα από τα πιο απομακρυσμένα εδάφη των ΗΠΑ, καθώς για να φτάσει κανείς στην πόλη από το Άνκρορατζ και το Τζούνο (τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας) πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα σε παγωμένους κι επικίνδυνους δρόμους, καθώς πολλές φορές η αεροπορική διασύνδεση είναι αδύνατη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Αποτέλεσμα εικόνας για barrow night

Σχετική εικόνα

Η θερμοκρασία το παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένεται να κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, με την μέση θερμοκρασία το αντίστοιχο περσινό διάστημα να κυμαίνεται στους -30 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το λυκόφως που θα υπάρχει στην περιοχή για περίπου τρεις με έξι ώρες ημερησίως, καθώς ο ήλιος θα βρίσκεται περίπου έξι μοίρες κάτω από την γραμμή του ορίζοντα.