Φονική κάμπια μπορεί να προκαλέσει μέχρι κι ανακοπή από τις χιλιάδες δηλητηριώδεις τρίχες της (pics & vid)

Gazzetta team
Φονική κάμπια μπορεί να προκαλέσει μέχρι κι ανακοπή από τις χιλιάδες δηλητηριώδεις τρίχες της (pics & vid)
Την αυξημένη προσοχή γονέων, δασκάλων και παιδιών εφιστούν οι ειδικοί στις ΗΠΑ σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση της «γούνινης» κάμπιας, καθώς μία τυχαία επαφή με τις χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες της μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η Megalopyge opercularis αποτελεί ένα είδος κάμπιας που ευδοκιμεί στο εύκρατο κλίμα της πολιτείας της Φλόριντα κι η εξωτερική της εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο, σε περίπτωση που κάποιος «περίεργος» προσπαθήσει να την αγγίξει.

Η εν δυνάμει δολοφονική της ιδιότητα οφείλεται στις δηλητηριώδεις απολήξεις των χιλιάδων τριχών που καλύπτουν το κουκούλι της και μπορούν να προκαλέσουν από ναυτίες κι εμετούς μέχρι κι αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιακές ανακοπές.

Σχετική εικόνα

Βέβαια, τα δολοφονικά της σύνεργα εξαφανίζονται μόλις έρθει η ώρα για την μεταμόρφωσή της σε πολύχρωμη πεταλούδα, η οποία κι είναι εντελώς ακίνδυνη για τους ανθρώπους.

Τα τελευταία τρία χρόνια στην πολιτεία της Φλόριντα έχουν αναφερθεί δεκάδες περιστατικά δηλητηρίασης εξαιτίας της «γούνινης» κάμπιας, με τα περισσότερα θύματα να είναι ανήλικα παιδιά ή ηλικιωμένοι, ενώ οι εντομολόγοι θεωρούν ότι η εξάπλωση του είδους αναμένεται να αυξηθεί τα ερχόμενα χρόνια, καθώς έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη του είδους ακόμα και σε θάμνους ή οικιακά φυτά.