«Κούφια» γέφυρα του 17ου αιώνα έκρυβε μέσα της δεκάδες δωμάτια κι ολόκληρο θέατρο (pics)

Gazzetta team
«Κούφια» γέφυρα του 17ου αιώνα έκρυβε μέσα της δεκάδες δωμάτια κι ολόκληρο θέατρο (pics)
Μπροστά σε μία συναρπαστική ανακάλυψη βρέθηκαν οι Βρετανοί αρχαιολόγοι που συντηρούσαν γέφυρα του 17ου αιώνα, όταν ανακάλυψαν στο εσωτερικό της έναν ολόκληρο ξεχασμένο κόσμο.

Η ανακάλυψη αρχαιολόγων στη Μεγάλη Βρετανία, θυμίζει κάτι από τα βιβλία του Νταν Μπράουν ή από μυθιστορήματα με πλοκή θρίλερ ή ακόμα και... Ιντιάνα Τζόουνς.

Ο αόρατος κόσμος που ήρθε στο φως μέσα σε μια γέφυρα, στην έκταση του Ανακτόρου Μπλένιμ (Blenheim Palace), μια ιστορική αρχοντική κατοικία στην Οξφόρδη, τους άφησε... άφωνους.

Επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στη γέφυρα οδήγησαν στο άνοιγμα δωματίων που παρέμεναν κλειστά για τουλάχιστον 250 χρόνια.

Η αποκάλυψη έγινε μετά την αποστράγγιση λιμνών.

Μυστικές σήραγγες, βυθισμένες βάρκες και σκαλισμένες επιγραφές που χρονολογούνται από το 1756, βρέθηκαν μόλις τα νερά υποχώρησαν.

Αφού απομακρύνθηκαν τόνοι λάσπης, δωμάτια με τζάκια, καμινάδες ακόμα και ένα μικρό θέατρο, αναδύθηκαν από τον... υποβρύχιο τάφο τους.

Τα δωμάτια, σε αυτή την «κατοικήσιμη οδογέφυρα» όπως ήταν το όραμα του αρχιτέκτονα και θεατρικού συγγραφέα Sir John Vanbrugh το 1708 που τη σχεδίασε, ήταν αρχικά 33.

Το θέατρο που βρέθηκε ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρησιμοποιήθηκε απο κάποιους και ως προσωρινό κατάλυμα ή καταφύγιο κατά το 18ο αιώνα.

Τα δωμάτια είχαν χαθεί κάτω από τα νερά, όταν ο περιβάλλων χώρος έγινε λίμνη.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν ακόμα 20 εβδομάδες.

Το Ανάκτορο Μπλένιμ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής μπαρόκ στην Αγγλία.

Σήμερα είναι η κατοικία του 11ου Δούκα του Μάρλμπορο και συντηρείται από την οικογένεια Τσώρτσιλ.

Το 1874 σε αυτή την εντυπωσιακή κατοικία γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: reader.gr