Λεοπάρδαλη του χιονιού πέφτει σε γκρεμό 120 μέτρων μαζί με το θήραμά της κι επιζεί (pics & vid)

Gazzetta team
Λεοπάρδαλη του χιονιού πέφτει σε γκρεμό 120 μέτρων μαζί με το θήραμά της κι επιζεί (pics & vid)
Ένα ανεπανάληπτο οπτικό υλικό από την προσπάθεια μίας λεοπάρδαλης του χιονιού να πιάσει το θήραμά της (ένα επιβλητικό είδος αγριοκάτσικου) μάς χαρίζει μερικές εξαιρετικά σπάνιες εικόνες σχετικά με τη ζωή και τις συνήθειες των φονικών αιλουροειδών, που ζουν σε περιοχές με υψόμετρο σχεδόν 4.000 μέτρων στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, στα σύνορα Κίνας και Ινδίας.

Στο βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών, φαίνεται το αιλουροειδές να παραμονεύει ένα κοπάδι μπαράλ (ένα είδος αγριοκάτσικων των Ιμαλαΐων), πριν εντοπίσει το πιο ευάλωτο μέλος του κοπαδιού κι αρχίσει την φρενήρη καταδίωξή του.

Αυτό, όμως, που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο. Τα δύο άγρια ζώα επιδίδονται σε ένα ανελέητο κι ασταμάτητο κυνηγητό στις χιονισμένες κι απότομες πλαγιές της οροσειράς, με κάθε τους λάθος βήμα να μπορεί να σημάνει το οριστικό τέλος της μάχης.

Με άλματα πολλών μέτρων που κόβουν την ανάσα, το μπαράλ επιχειρεί να ξεφύγει από την λεοπάρδαλη, όμως η τελευταία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Με ακροβατικές κινήσεις στο χείλος του γκρεμού, καταφέρνει να προσεγγίσει το μπαράλ, το οποίο χάνει την ισορροπία του και καταλήγει μαζί με την διώκτη του σε ένα γκρεμό ύψους εκατοντάδων μέτρων.

Κι εκεί που κανείς θα περίμενε, η πτώση να αποβεί μοιραία και για τα δύο ζώα, μπαίνει στην εξίσωση η μητέρα Φύση. Κι αυτό διότι οι λεοπαρδάλεις του χιονιού διαθέτουν «μηχανισμούς» ώστε να διατηρούν την ισορροπία τους πέφτοντας από μεγάλο υψόμετρο, ενώ μπορούν και να ελέγξουν την πτώση τους ώστε να μην τραυματίζονται στις συνεχείς προσπάθειές τους στο κυνήγι.

Έτσι, στο τέλος του βίντεο φαίνεται η λεοπάρδαλη να απομακρύνεται με το άψυχο κουφάρι του αγριοκάτσικου, το οποίο θα καταφέρει να χορτάσει την πείνα της ίδιας και των μικρών της για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι να χρειαστεί να αναζητήσει το επόμενο θήραμά της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι λεοπαρδάλεις του χιονιού (Panthera Uncia) ανήκει στα μεγάλου μεγέθους αιλουροειδή, τους πάνθηρες, μαζί με την τίγρη, το λιοντάρι, την λεοπάρδαλη και τον ιαγουάρο. Είναι από τα ομορφότερα αιλουροειδή και από τους σπανιότερους πάνθηρες, με πληθυσμούς που δεν ξεπερνούν τα 7.000 άτομα παγκοσμίως.

Πληθυσμοί του απαντώνται σε ορεινές κι ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ασίας (Κίνα, Ινδία, Μογγολία, Νεπάλ, Ρωσία, Μπουτάν, Ουζμπεκιστάν). Μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα 2 μέτρα (μαζί με την ουρά) και σε βάρος τα 75 κιλά, ενώ κυνηγά όλα τα ζώα που ζουν στις ίδιες περιοχές με εκείνη.