Στην Βραζιλία θεραπεύουν τα εγκαύματα με... δέρμα ψαριών (pics & vids)

Gazzetta team
Στην Βραζιλία θεραπεύουν τα εγκαύματα με... δέρμα ψαριών (pics & vids)
Μία πρωτοποριακή μέθοδο για την επούλωση σοβαρών πληγών από εγκαύματα χρησιμοποιούν εδώκαιλίγο καιρό στη Βραζιλία κι οι δοκιμές δείχνουν ότι η θεραπεία λειτουργεί άψογα.

Η επούλωση των πληγών από εγκαύματα αποτελεί πολυδάπανη κι οδυνηρή διαδικασία, ειδικά σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς μονάδες υγείας και φροντίδας δεν είναι δεδομένη για όλους.

Έτσι, Βραζιλιάνοι γιατροί σε νοσκομείο της Φορταλέζα, στην βορειοανατολική ακτή της χώρας, με εξειδίκευση στα εγκαύματα, αφού επινόησαν μία νέα μέθοδο αποκατάστασης για τους τραυματίες, έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να την εφαρμόζουν στους πρώτους ασθενείς.

Η διαδικασία αποτελεί αρκετά εύκολη υπόθεση, καθώς το ιατρικό προσωπικό επουλώνει τις πληγές, χρησιμοποιώντας τα δέρματα ψαριών.

Αφού καθαρίσουν την πληγή για να αποφευχθούν οι μολύνσεις, απλώνουν πάνω στην πληγή δέρματα από ψάρια του γένους τιλάπια, γεγονός που βοηθά τόσο στην γρηγορότερη επούλωση τωνπληγών και την αναγέννηση της επιδερμίδας, όσο και στην μέιωση των πόνων των τραυματιών, που σε μερικές είναι ιδιαίτερα οδυνηροί.

Τα συγκεκριμένα ψάρια, που ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια των κιχλιδών, απαντώνται πολύ συχνά σε τροπικές περιοχές, όπως στην Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ ομεγάλος τους αριθμός εξυπηρετεί την εύκολη πρόσβαση στην πρώτη ύλη της θεραπείας και κατά συνέπεια στη μείωση του κόστους της.

Η «πατέντα» των Βραζιλιάνων επιστημόνων έγκυται στην υψηλή συγκέντρωση κολλαγόνου στο δέρμα των συγκεκριμένων ψαριών, ουσία που βοηθάει στην αναζωογόνηση των πληγέντων περιοχών, ενώ το κόστος της θεραπείας είναι σημαντικά χαμηλότερο (περίπου 75%), από αυτό μίας αντίστοιχης θεραπείας με αντιεγκαυματικές κρέμες κι ειδικούς επιδέσμους.

Φιλοδοξία των γιατρών αποτελεί η διεύρυνση του αριθμού των ασθενών που θεραπεύονται κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά κι η εξέλιξη της θεραπείας και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμών.