Τα δέντρα χρησιμοποιούν το Twitter για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!

Gazzetta team
Τα δέντρα χρησιμοποιούν το Twitter για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!
Στην εποχή μας το Twitter το χρησιμοποιούν ακόμη και τα δέντρα. Και τα «τιτιβίσματα» (tweets) που στέλνουν, έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω τους, σε πραγματικό χρόνο.

Επιστήμονες στην Ευρώπη αξιοποιούν τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αναδείξουν με πρωτότυπο τρόπο τις επιπτώσεις που αυτή έχει στα δέντρα.


Έτσι, έχουν τοποθετήσει αισθητήρες πάνω και μέσα σε δέντρα, οι οποίοι καθημερινά «διαβάζουν» την ποσότητα και την ταχύτητα του νερού που μεταφέρεται στο δέντρο, τον ρυθμό ανάπτυξης του δέντρου και άλλα δεδομένα. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται ασύρματα σε ένα λογαριασμό Twitter, o οποίος στέλνει μηνύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Τα δεδομένα δείχνουν πώς οι ξηρές και ζεστές καιρικές συνθήκες επιδρούν στο νερό που έχει ένα δέντρο και πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξή του. Πέρα από τα tweets, τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται οπτικοποιημένα -και σε πραγματικό χρόνο- στην ιστοσελίδα Treewatch.


Η πρωτότυπη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος STReESS (Studying Tree Responses to extreme Events: a Synthesis), με επικεφαλής τη δρα Ούτε Σας-Κλάασεν του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν.


Μέχρι στιγμής, 12 δέντρα σε τέσσερις τοποθεσίες σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία «τουιτάρουν» σχετικά με την κατάστασή τους, ενώ οι επιστήμονες στην πορεία σκοπεύουν να επεκτείνουν το δίκτυο και σε άλλες χώρες εντός κι εκτός της Ευρώπης. Στόχος τους είναι το δίκτυο αυτό να λειτουργήσει ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις συνέπειες του περιβαλλοντικού στρες πάνω στα δέντρα.


Οι λογαριασμοί των δέντρων είναι twitter.com/treeWatchNet και twitter.com/TreeWatchWUR.