Πίνακας του Ντα Βίντσι πωλήθηκε για... 450 εκατομμύρια δολάρια (pics & vid)

Gazzetta team
Πίνακας του Ντα Βίντσι πωλήθηκε για... 450 εκατομμύρια δολάρια (pics & vid)
Ένας πίνακας του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's κι η εξέλιξη της διαδικασίας ήταν -εκτός από αγωνιώδης- κι εξαιρετικά προσοδοφόρα για τους πρώην ιδιοκτήτες.

Στο «σφυρί» βγήκε εχθές ένας γνωστός πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σε μία δημοπρασία που μαγνήτισε το ενδιαφέρον πολλών συλλεκτών πανάκριβων αλλα και πανέμοργων έργων τέχνης της αναγεννησιακής περιόδου.

Ο πίνακας Salvator Mundi δημιουργήθηκε από τον Ιταλό πανεπιστήμονα μεταηύ του 1506 και του 1513 μετά από παραγγελία του Γάλλου βασιλιά, Λουδοβίκου του 12ου, ενώ απεικονίζει τον Ιησού ως Σωτήρα του κόσμου, όπως υποδηλώνει και το όνομα του πίνακα.

Η δημοπρασία, η οποιά διεξήχθη στον οίκο δημοπρασιών Christies στην Νέα Υόρκη, είχε προσελκύσει το μεγάλο ενδιαφέρον ζάμπλουτων επιχειρηματιών και παγκοσμίου φήμης συλλεκτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή πώλησης του έργου τέχνης.

Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, όμως η τελική τιμή έφτασε λίγο πιο πάνω από τα διπλάσια, καθώς διαμορφώθηκε στα 450 εκατομμύρια, με τον τυχερό νέο ιδιοκτήτη να διατηρεί την ανωνυμία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πίνακας που απεικονίζει τον Χριστό με το ένα χέρι υψωμένο και μια γυάλινη σφαίρα στο άλλο, ήταν στην κατοχή βασιλιάδων κι αυτοκρατόρων, ενώ τελευταίος ιδιοκτήτης πριν τη δημοπρασία ήταν ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.