Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει αεροσκάφος πάνω από την Ολλανδία (vid)

Gazzetta team
Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει αεροσκάφος πάνω από την Ολλανδία (vid)
Το αεροσκάφος, αν και χτυπήθηκε λίγο μετά την απογείωση, συνέχισε κανονικά το ταξίδι του προς τη Λατινική Αμερική, χωρίς επιπλέον απρόοπτα.

Το να ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο και μάλιστα σε κακές καιρικές συνθήκες έχει πάντα έναν βαθμό κινδύνου. Πόσο μάλλον όταν ένα Boeing 777 διαπερνά ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σύννεφο!

Στο βίντεο φαίνεται ένας κεραυνός να «χτυπά» το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ με προορισμό την πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Μετά το χτύπημα του κεραυνού, το αεροσκάφος συνέχισε χωρίς προβλήματα την πορεία του και προσγειώθηκε στη Λίμα 12 ώρες και 40 λεπτά αργότερα.

Οι κεραυνοί πλήττουν συνήθως τα άκρα του αεροπλάνου, όπως τα φτερά ή τη μύτη και οι πιλότοι συχνά διαμαρτύρονται για ηλεκτρικά προβλήματα και παρεμβολές σε όργανα μετά από χτύπημα από κεραυνούς, σύμφωνα με την Scientific American.

Τα νέα αεροσκάφη, όπως τα Dreamliners και τα Boeing Airbus 350, κατασκευάζονται από ένα συνθετικό άνθρακα, καλυμμένο με λεπτό στρώμα χαλκού, που προστατεύει την καμπίνα από ηλεκτρικά ρεύματα. Οι δεξαμενές καυσίμου προστατεύονται επίσης από αστραπές με μεταλλικά καλύμματα, όπως και οι αεραγωγοί που φτάνουν σε θερμοκρασίες έως 27.000 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: reader.gr