Τα μεγέθη των μεγαλύτερων mall της Αμερικής προκαλούν... αγοραφοβία (pics & vid)

Gazzetta team
Τα μεγέθη των μεγαλύτερων mall της Αμερικής προκαλούν... αγοραφοβία (pics & vid)
Τα εμπορικά κέντρα, ειδικά στις ΗΠΑ, αποτελούν μικρές ξεχωριστές πόλεις, καθώς η έκτασή τους και οι εγκαταστάσεις τους προκαλούν ίλιγγο σε όσους δεν αρέσει η πολυκοσμία.

Η άνθηση των μεγάλων εμπορικών κέντρων ξεκίνησε λίγο μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα, με επίκεντρο τις ΗΠΑ, καθώς αποτελούσε πάγια επιθυμία των κατοίκων να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κι αγαθάχωρίς να χρειάζεται να μπαινοβγαίνουν από μαγαζί σε μαγαζί, ψάχνοντας συνεχώς θέσεις παρκαρίσματος και ξοδεύοντας τον πολύτιμο χρόνο τους στα πήγαινε-έλα με τα αυτοκίνητα.

Έτσι, άρχισαν να ξεπετάγονται σε κάθε πόλη τα περίφημα malls, τεράστιες δηλαδή εγκαταστάσεις που χωρούσαν τα πάντα. Από σούπερ- μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, μέχρι κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους και παιδικά πάρκα.

Η οικονομική κρίση του 2008 σαφώς επηρέασε τη λειτουργία διάφορων εμπορικών κέντρων οδηγώντας αρκετά στο λουκέτο, όμως όσα παρέμειναν όρθια κερδίζουν τους επισκέπτες καθώς το επίπεδο παροχών στους επισκέπτες ολοένα κι αυξάνεται.

Τα παρακάτω mall κέρδισαν άξια τη θέση τους στη λίστα με τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ.

Το Aventura Mall φτιάχτηκε το 1983, βρίσκεται στην Φλόριντα και φιλοξενεί στους χώρους του περισσότερα από 300 εμπορικά καταστήματα, ενώ κατα μέσο όρο το επισκέπτονται 28 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως.

Το Del Amo Fashion Center, βρίσκεται στην Καλιφόρνια, ενώ από τη δημιουργία του το 1981 έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς στους χώρους του, που έχουν έκταση 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, διάφορες παραγωγές του Χόλυγουντ.

Έπεται το South Coast Plaza, επίσης στην Καλιφόρνια, που εγκαινιάσθηκε το 1967, ενώ φιλοξενεί περισσότερα από 30 διαφορετικά εστιατόρια και 200 εμπορικά καταστήματα.

Στην Πενσυλβάνια βρίσκεται το King Of Prussia Mall, το οποίο αποτελεί χώρο εργασίας για περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους.

Τέλος, το μεγαθήριο Mall of America που βρίσκεται στη Μινεσότα, φιλοξενεί περισσότερα από 500 καταστήματα κι 11.000 εργαζόμενους, ενώ έχει και 42 εκατομμύρια επισκέπτες μέσα σε ένα χρόνο.