O ΙΣΑ για την απειλή του κοροναϊού

Gazzetta team
O ΙΣΑ για την απειλή του κοροναϊού
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ η παγκόσμια εξέλιξη του προβλήματος της λοίμωξης από κοροναϊό θα διανύσει ακόμη μια πορεία τουλάχιστον πολλών μηνών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί με προσοχή την επιδημική έξαρση της λοίμωξης από κοροναϊό στην Κίνα καθώς και την εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων από χώρες ιδίως της Ασίας, της Αμερικής, στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κλπ).

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί παρόμοιο περιστατικό.

Όμως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παγκόσμια εξέλιξη του προβλήματος της λοίμωξης από κοροναϊό θα διανύσει ακόμη μια πορεία τουλάχιστον πολλών μηνών.

Γι’ αυτό και η περαιτέρω εξάπλωση του και σε άλλες χώρες δε μπορεί να αποκλειστεί.

Ως εκ τούτου, ορθά το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επιληφθεί του θέματος και σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς έχει λάβει τα πρώτα απαραίτητα μέτρα.

Όπως ορίζουν οι κανόνες της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης η επικέντρωση γίνεται προς δύο κυρίως κατευθύνσεις:

Πρώτον προς την κατεύθυνση της αποτροπής εισόδου ασθενών που πιθανά έχουν ήδη μολυνθεί από χώρες με καταγεγραμμένα πολλαπλά κρούσματα λοίμωξης από κορονοϊό, κυρίως από την Κίνα, με την προσωρινή αναστολή των κατ’ ευθείαν πτήσεων προς τη χώρα μας.

Δεύτερον για το ενδεχόμενο της εμφάνισης κρουσμάτων που απαιτούν νοσοκομειακή νοσηλεία έχει ήδη ορίσει πανελλαδικά 7 νοσοκομεία υποδοχής, στα οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες προβλέψεις για τη διάγνωση και νοσηλεία των ασθενών αλλά και την προστασία ασθενών και προσωπικού από τη μετάδοση του ιού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ως ο αρμόδιος φορέας επιτήρησης και πρόληψης των επιδημικών νόσων, έχει ήδη εκδώσει αναλυτικές οδηγίες, τις οποίες μπορούμε όλοι, υγειονομικοί και πολίτες, να συμβουλευτούμε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απευθυνόμενος στα μέλη του αλλά και σε όλους τους πολίτες, τους καλεί να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (αυτούς που ισχύουν γενικά για την προφύλαξη από τις ιογενείς λοιμώξεις) αποφεύγοντας κάθε υπερβολή ως δείγμα φόβου και πανικού.