Αποζημίωση θα καταβάλουν στο Δημόσιο όσοι διασώζονται σε κακοκαιρία κάνοντας θαλάσσια σπορ

Gazzetta team
Αποζημίωση θα καταβάλουν στο Δημόσιο όσοι διασώζονται σε κακοκαιρία κάνοντας θαλάσσια σπορ
Όσοι κάνουν θαλάσσια σπορ σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στην συνέχεια καλούν το Λιμενικό για διάσωση, θα πληρώνουν αποζημίωση στο ελληνικό δημόσιο.

Την τήρηση του νόμου, που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό Δημόσιο και κυρώσεις, από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης λόγω υπαιτιότητας των πολιτών, ζητάει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα τοπικά λιμεναρχεία της χώρας και τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι ο σχετικός κανονισμός για τον οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων της διάταξης από πολίτες υπάρχει από το 2002.

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος -με αφορμή την αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα οποία εμπλέκονται άτομα που κάνουν χρήση ταχυπλόων σκαφών και λοιπών θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και με σκοπό την διαφύλαξη της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τόσο των ατόμων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όσο και των στελεχών του Λιμενικού των λοιπών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές- αναφέρει ότι με εγκύκλιο των αρμόδιων Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού εντείνονται οι έλεγχοι αναφορικά με την τήρηση του άρθρου 33 του αριθμ. 20 Γενικού Κανονισμού Λιμένα «Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής», όπως ισχύει και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της εν λόγω διάταξης, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων έλαβαν χώρα διάφορα συμβάντα στη χώρα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να ανοίξει εκ νέου το θέμα για την άσκοπη κινητοποίηση μέσων-προσωπικού λιμενικού και μέσων λόγω υπαιτιότητας των πολιτών.

Μάλιστα για το θέμα υπήρξαν και επερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο για πιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος.