Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εντολή Πατέλη είναι ο ορισμός της εγκληματικής οργάνωσης

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εντολή Πατέλη είναι ο ορισμός της εγκληματικής οργάνωσης
Για δεύτερη ημέρα συνέχισε την αγόρευσή της, η Χρύσα Παπαδοπούλου εκ μέρους των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στις κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αναφέρθηκε στο δεύτερο κομμάτι της αγόρευσής της, η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσία της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας αλλά και της Μπέτυς Μπαζιάνα που βρέθηκε στο πλευρό της.

Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής, απέρριψε το ενδεχόμενο κεφαλή της εγκληματικής οργάνωσης να είναι ο Γιάννης Λαγός και πως τα περί εγκληματικής οργάνωσης περιορίζονται στις τοπικές της Νίκαιας και του Περάματος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

Ο Λαγός είναι προσωπική επιλογή του αρχηγού, όπως όλοι. Είναι στο στενό κύκλο των συνεργατών. Όλοι ακόμα και τα μέλη του ΠΣ, λογοδοτούσαν στον αρχηγό. Γιατί δεν είναι όμως ο Λαγός η κορυφή;

Πέρα από τις τρεις υποθέσεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, το δικαστήριο διερεύνησε και άλλες δράσεις. Η επίθεση στο Αντίπνοια το 2008, με τον Σιατούνη μέλος της ΚΕ. Πως θα δικαιολογηθεί αν ο Λαγός είναι η κορυφή, η οργανωμένη επίθεση στο παλιό Εφετείο, με φυσική παρουσία του Μιχαλολιάκου να επιθεωρεί τα τάγματα εφόδου. Πως θα δικαιολογηθεί η δήλωση Παναγιώταρου στην παρουσίαση της Ελληνικής Αυγής: «Εμείς έχουμε αποδείξει με μια και μόνο ενέργεια πως καθάρισε το Εφετείο, πως καθάρισε η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα».

Αν ο Λαγός είναι η κορυφή πώς δικαιολογείται η μάχη του Αγίου Παντελεήμονα παρουσία Μιχαλολιάκου; Το πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη; Αν η εγκληματική οργάνωση ήταν μια μίνι – εγκληματική οργάνωση του Πειραιά, πως δικαιολογείται η επίθεση σε βάρος των εργατών στην Ιεράπετρα. Πως δικαιολογείται η επίθεση στο Συνεργείο, με προαναγγελία μάλιστα. Οι προηγούμενες υποθέσεις με καταδικασθέντες τους Περίανδρο, Ζαφειρόπουλο, Κουσουμβρή; Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο κοινός τρόπος οργάνωσης αυτών των επιθέσεων.

Πως προκύπτει ότι τελούνταν σε γνώση της ηγεσίας; Σημασία έχει να καθοριστεί το πλαίσιο εντολών στο οποίο δρούσε η οργάνωση. Υπάρχουν αδιάσειστα ντοκουμέντα ότι οι βίαιες ενέργειες ήταν σε γνώση και εντός του πλαισίου εντολών».

Η περίπτωση Σιατούνη

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, αναφέρεται έπειτα στις αντικρουόμενες εξηγήσεις που παρουσιάστηκαν για την μεταχείριση των «παρεκτραπέντων στελεχών». Χαρακτηριστικά, στην περίπτωση του καταδικασθέντα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, Βασίλη Σιατούνη για επίθεση του 2008 στο στέκι Αντίπνοια, υπάρχουν 4 (!) διαφορετικές εξηγήσεις από μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορούμενους.

Ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης δηλώνει «δεν ξέρω αν διεγράφη», ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης υποστηρίζει ότι: «ο Σιατούνης δεν ήταν μέλος της ΚΕ, αλλά υποστηρικτής», η γραμματέας της τοπικής της Χαλκίδας και πρώην σύζυγος του Νίκου Μίχου, Μπάρου δηλώνει: «Ήταν μέλος της ΚΕ, αλλά ο Μιχαλολιάκος δεν είχε πειστεί ότι είχε σχέση με την επίθεση». Τέλος, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί σχετικά με την περίπτωση αναφέρεται ονομαστικά στον Σιατούνη, δηλώνοντας ότι διεγράφη αμέσως μετά την επίθεση.

Ουδέν ψευδέστερο βέβαια, καθώς –όπως ανέφερε η Χρύσα Παπαδοπούλου- ο Σιατούνης όχι μόνο δεν διαγράφεται αλλά αντίθετα αναβαθμίζεται και τίθεται υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Νίκου Μιχαλολιάκου, ακριβώς γιατί δεν έδωσε ονόματα «συναγωνιστών» του.

«Ό,τι κινείται σφάζεται» αλλά μόνο κατ’ εντολή

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, στοιχειοθετώντας τα περί εγκληματικής οργάνωσης με την πειθαρχία και τη δομή που αυτή απαιτεί, αναφέρεται στο χαρακτηριστικό βίντεο με ομιλία του επικεφαλής της τοπικής της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη:

«Ό,τι κινείται σφάζεται. Αν έπρεπε να εξηγηθεί με ένα βίντεο το τι σημαίνει το 187 του Ποινικού Κώδικα θα ήταν αυτό. Ο Χρυσαυγίτης δεν δρα ποτέ αυτόνομα, περιμένει εντολή από τα πάνω. Το σημαντικό είναι το «αν δεν πάρουμε το ΟΚ, ο Χρυσαυγίτης μένει σπίτι του», «ό,τι μας λένε πρέπει να το κάνουμε».

Πόσο πιο απλά να το πει; Όπως ακριβώς και το βράδυ της δολοφονίας. Μιλά με το Λαγό, παίρνει το ΟΚ και στέλνει το SMS που κινητοποιεί το τάγμα εφόδου. Ιεραρχική δομή, ετοιμοπόλεμος μηχανισμός. Ο Σταύρου λέει «όταν υπακούς σε μια εντολή, υποτάσσεις την βούλησή σου στον αρχηγό. Όταν λες όχι στον γραμματέα της τοπικής, είναι σα να λες στον αρχηγό. Γιατί εκείνος τον έχει τοποθετήσει εκεί».

Δομημένη ομάδα, πειθαρχία των μελών, ύπαρξη χώρου για συνάντηση μελών προβλέπει ο νόμος για την εγκληματική οργάνωση».

«Μην αποστρέψετε το βλέμμα από τα στοιχεία»

Κλείνοντας, η Χρύσα Παπαδοπούλου ζήτησε εκ μέρους της πολιτικής την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως κατηγορούνται αλλά και εκείνων για την ένταξη και διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση:

«Η πολιτική αγωγή ζητά την καταδίκη των κατηγορουμένων όπως κατηγορούνται, όχι γιατί το απαιτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ούτε ζητάμε την καταδίκη τους γιατί αθώωσή τους θα σημάνει επανεμφάνισή τους στο δρόμους.

Ζητάμε την καταδίκη των κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και για την ένταξη και διεύθυνση και τη συνολική τους καταδίκη γιατί με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχετε στα χέρια σας όσα χρειάζεστε και πολλά περισσότερα για να αποφανθείτε ότι έχει αποδειχθεί η κατηγορία της ένταξης από το τελευταίο μέρος της ως τον αρχηγό της.

Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία. Όπως ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος στην κατάθεσή του «τώρα είναι η ώρα των δικαστών».

Πηγή: Reader.gr