Αύξηση στρατιωτικής θητείας και νέα εξοπλιστικά ζητά ο Χαρακόπουλος: «Χωρίς κανόνια δεν θα υπάρξει βούτυρο»

Gazzetta team
Αύξηση στρατιωτικής θητείας και νέα εξοπλιστικά ζητά ο Χαρακόπουλος: «Χωρίς κανόνια δεν θα υπάρξει βούτυρο»
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος και να εξετάσει τόσο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο και την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως ολοένα και περισσότερα στελέχη θέτουν το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για υποχρεωτική στράτευση στα 18!

Τελευταίο παράδειγμα, αυτό του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος, στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της θητείας, σημειώνοντας, επίσης, ότι «θα πρέπει να δούμε το παράδειγμα που ακολουθείται σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου τα παιδιά αμέσως μόλις τελειώνουν το Λύκειο πάνε στον στρατό».

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της κατάστασης στην περιοχή μας, με τη χαρακτηριστική φράση: «Χωρίς κανόνια δεν θα υπάρξει βούτυρο».

Πρότεινε, δε, «...το μέγιστο μέρος, αν όχι όλα, των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που επιστρέφονται από τις ξένες τράπεζες, θα πρέπει να κατευθυνθούν σε εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Αναλυτικά, ο κος Χαρακόπουλος είπε: «Η χώρα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση των Ενόπλων της Δυνάμεων. Στη γειτονιά που ζούμε είναι αφελές να νομίζει κανείς ότι χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να εγγυηθούν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Και αν υπήρχαν κάποιοι αφελείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν προέτρεπαν να ρισκάρουμε τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, θέλω να πιστεύω ότι μετά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων συνειδητοποιούν ότι πλέον είναι ζήτημα εθνικής ύπαρξης η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας.

Αναμφίβολα, η Ελλάδα, σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση, επικαλείται το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος της. Με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον παριστάμενο αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έχει ενημερώσει συμμάχους και φίλους, δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας.

Οφείλουμε, όμως, ταυτόχρονα να δούμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου. Μπορεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης όλοι να ζητούν βούτυρο. Φοβούμαι, όμως, ότι χωρίς κανόνια, δεν θα υπάρχει και βούτυρο.

Ξέρω ότι στο μυαλό κάποιων έρχονται οι μίζες του παρελθόντος. Άλλωστε δύο πρώην υπουργοί Άμυνας του κου Σημίτη βρίσκονται στη φυλακή. Συμφωνώ, όμως, με τη δήλωσή του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι καλύτερα να μην κοιμάται, γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για μίζα, παρά γιατί άφησε απροστάτευτη τη χώρα.

Όσο η Ευρώπη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα και είναι αναγκασμένη να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ και στις αμφιθυμίες του Προέδρου των ΗΠΑ, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε παρά μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Θα ήθελα, λοιπόν, στον επόμενο προϋπολογισμό, κύριοι υπουργοί, να δω αύξηση των αμυντικών δαπανών».

Και πρόσθεσε για τη στρατιωτική θητεία: «Και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λόγω του πολιτικού κόστους. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη στράτευση στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ».

Τα λεγόμενα του κου Χαρακόπουλου σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, λέγοντας: «Όποιος παρακολουθεί τη συζήτηση θα νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλον πλανήτη, καθώς οι ομιλητές τα περιγράφουν τόσο ωραία και βαθιά τακτοποιημένα, που υπήρξε συνομιλητής που είπε ότι μπορούμε και βούτυρο και κανόνια. Αυτό είναι το μέλλον μας.

Τώρα τα κανόνια είναι που παράγουν το βούτυρο και τους μετανάστες και τους αναπήρους, αλλά αυτό δεν αφορά τους βουτυροφάγους».