Δίκη Αρτέμη Σώρρα: Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του μόνο για μία κατηγορία

Gazzetta team
Δίκη Αρτέμη Σώρρα: Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του μόνο για μία κατηγορία
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα μόνο για μία κατηγορία και την πλήρη απαλλαγή των 22 συγκατηγορουμένων.

Την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα μόνο για μία από τις κατηγορίες που του αποδίδονται και την πλήρη απαλλαγή των 22 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση της δράσης του φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης αποπειράθηκε να εξαπατήσει το Δημόσιο υποβάλλοντας πρόταση δανειοδότησης της χώρας με την επίκληση των περίφημων ομολόγων αξίας 600 δισ. που παρέστησε ψευδώς ότι κατείχε, με σκοπό να αποκομίσει περιουσιακό όφελος. «Ζητώ να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος Αρτέμιος Σώρρας για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, καθώς διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του», είπε η εισαγγελική λειτουργός. Η ίδια τόνισε πως ο ιδρυτής της «Ελλήνων Συνέλευσις» έδρασε μόνος του, χωρίς τη συνδρομή κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και δίχως να προκύψει ότι προχώρησε σε νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στην υπόθεση δεν προέκυψε δράση εγκληματικής οργάνωσης αλλά δράση «ενός από μηχανής θεού, που την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε να σώσει τη χώρα, «και μίας πολιτικής κίνησης μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι». Έτσι η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι και από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και από την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Επίσης, κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την τεκμηρίωση του αδικήματος της απάτης. Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τα «εξώδικα Σώρρα» που απέστειλαν χιλιάδες πολίτες στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξοφληθούν χρέη τους, «από τα δισ. του βασικού κατηγορούμενου», η εισαγγελέας επισήμανε πως «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων και οι εν λόγω οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι... Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν».