Κοινωνικό μέρισμα: Υπεγράφη η ΚΥΑ, χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ

Gazzetta team
Κοινωνικό μέρισμα: Υπεγράφη η ΚΥΑ, χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ
Xωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (κοινωνικό μέρισμα) που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ που υπεγράφη την Πέμπτη (12/12)

Την υπογραφή τη Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/12) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν από την επόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνομιλώντας νωρίτερα με δημοσιογράφους, οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις καταβολής διπλού μερίσματος σε δικαιούχους που μπορεί να εμπίπτουν σε παραπάνω από μια κατηγορία.

Για παράδειγμα, ένα ΑμεΑ να δικαιούται ταυτόχρονα κοινωνικό μέρισμα και ως πολύτεκνος ή ως μακροχρόνια άνεργος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 250.000 άτομα.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

«Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου.

Ενίσχυση που προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους.

Όπως, άλλωστε, υποστήριξε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στόχος ήταν η Κυβέρνησή του «να μειώσει το μέρισμα», χορηγώντας – δήθεν – «13η σύνταξη».

Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει, μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την εμπροσθοβαρή χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, ενισχύοντας έτσι έμπρακτα την κοινωνική συνοχή».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet, να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους, να συμπληρώνουν τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση και να συναινέσουν στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για όλα τα μέλη του νοικοκυριού από το Taxisnet. Αμέσως μετά, θα ενημερώνονται για το εάν δικαιούνται τα 700 ευρώ και, σε θετική περίπτωση, θα καλούνται να δηλώσουν έγκυρο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Δικαιούχοι

  • Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)
  • Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και άνω), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)
  • Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)
  • Οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Προϋποθέσεις

  • Τουλάχιστον ο ένας γονέας να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)
  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
  • Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμεΑ).

Το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.