Χρυσές «μπίζνες» για κύκλωμα που χορηγούσε πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις σε αιτούντες άσυλο

Gazzetta team
Χρυσές «μπίζνες» για κύκλωμα που χορηγούσε πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις σε αιτούντες άσυλο
Μία... απίστευτη και συνάμα ιδιαίτερα επικερδής «μπίζνα» είχε στήσει ένα κύκλωμα στη Μυτιλήνη, χορηγώντας ψεύτικες βεβαιώσεις-γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο. Στο... κόλπο ήταν ένας ψυχολόγος και δύο δικηγόρου, καθώς και δύο ακόμη συνεργοί τους.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν 538 περιπτώσεις αλλοδαπών αιτούντων άσυλο που είχαν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες ιατρικές βεβαιώσεις-γνωματεύσεις. Για κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στους αλλοδαπούς που έρχονταν στη χώρα, καθώς χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους, απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.

Το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους ανωτέρω εμπλεκομένους. Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, 2 φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Πηγή: reader.gr