Η μητέρα του Αλέξανδρου μιλάει για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του (vid)

Gazzetta team
Η μητέρα του Αλέξανδρου μιλάει για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του (vid)
Κατάθεση ψυχής από τη μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου. «Ο Αλέξανδρος ήταν κατά της βίας και όλα αυτά που γίνονται προσβάλλουν την υστεροφημία του», είπε και τόνισε: «Με αηδίασε το ενδεχόμενο να συναντήσω τον αμετανόητο και υποκριτή Κορκονέα».

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Παρασκευή, από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος μαθητής έπεφτε νεκρός, γύρω στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της ελληνικής αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος, μαζί με τον συνάδελφό του, έκαναν περιπολία στην περιοχή. Ο θάνατος του Γρηγορόπουλου ήταν ακαριαίος.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος. Το ίδιο και οι φίλοι του.

Έντεκα χρόνια μετά, λοιπόν, η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, δεν έχει ξεχάσει. Και δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Σε μια κατάθεση ψυχής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV με τη Νίκη Λυμπεράκη, είπε μεταξύ άλλων: «Πέρασαν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου και ακόμη δεν έχω καταλάβει τον λόγο που έχω χάσει το παιδί μου. Η δολοφονία του ήταν ένα απίστευτο γεγονός, πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική, και έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό.

Κάθε χρόνο γίνεται ένα μνημόσυνο για τον άδικο χαμό του. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν, εκφράζουν την οργή τους για ό,τι συνέβη. Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί πράο, φιλήσυχο, κατά της βίας και όλα αυτά που γίνονται προσβάλουν την υστεροφημία του. Θα ήθελα όλα αυτά τα έκτροπα να αποφεύγονται, καθώς προσβάλλουν την οικογένειά μας».

Και συνέχισε: «Λόγοι υπεράσπισης επέβαλλαν στο να κατασκευαστεί μία εικόνα για τον Αλέξανδρο, διαφορετική από αυτή που πραγματικά ήταν το παιδί. Τη στιγμή που αποκλείστηκαν ψυχιατρικοί λόγοι στους δολοφόνους του, έπρεπε να κατασκευαστεί μια εικόνα Αλέξανδρου, για να δημιουργήσει άλλοθι στους δολοφόνους του. Η σύζυγος του Κορκονέα μίλησε για παραβατικό παιδί με φάκελο στην ασφάλεια. Ο τότε συνήγορος του Κορκονέα μίλησε για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα πόλο, που είχε πάει ο Αλέξανδρος. Το παιδί μου δεν είχε καμία συμμετοχή σε επεισόδια όπως ειπώθηκε τότε.

Προβάλλαμε το βίντεο στο δικαστήριο και φυσικά πουθενά δεν εμφανιζόταν το παιδί μου. Παρ' όλα αυτά, στη μνήμη του κόσμου έχει αποτυπωθεί αυτή η εσφαλμένη εικόνα, όπως και ο εξοστρακισμός της σφαίρας. Ήταν ευθεία βολή».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Η απόφαση ήταν άδικη και αναξιόπιστη για τον Αλέξανδρο. Αθώωσαν τον Σαραλιώτη και επέβαλαν στον Κορκονέα τη μικρότερη ποινή. Ένας άνθρωπος που αποκαλούνταν "Ράμπο" δεν μπορεί να έχει σύννομο βίο. Ο Σαραλιώτης άκουγε τον Κορκονέα εκείνο το βράδυ. Ανέμενα τη συγκεκριμένη τροπή της υπόθεσης, καθώς κατάλαβα ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα, που δεν ήθελα να ξαναπάω στο δικαστήριο.

Περιμένω τώρα από τον Άρειο Πάγο να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Αλέξανδρο. Καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για αυτό που συνέβη. Ο Κορκονέας είναι αμετανόητος και θυμωμένος, επειδή μπήκε φυλακή. Είναι υποκριτής, καθώς, ενόψει της απόφασης του εφετείου, εκδήλωσε το υποκριτικό ενδιαφέρον να με συναντήσει. Με αηδίασε αυτό το ενδεχόμενο. Θεωρώ ότι θέλει να εξακολουθεί να ζει απερίσπαστος τη ζωή του χωρίς τύψεις».