Παγωμένη βροχή στην Δυτική Μακεδονία: Τι είναι αυτό το φαινόμενο (vid)

Gazzetta team
Παγωμένη βροχή στην Δυτική Μακεδονία: Τι είναι αυτό το φαινόμενο (vid)
Το φαινόμενο της παγωμένης βροχής πλήττει από σήμερα Τετάρτη (4/12) περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κακοκαιρία πλήττει από την Τρίτη (3/12) την Βόρεια Ελλάδα με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους σε Ξάνθη και Έβρο.

Το βουνό των Κενταύρων σήμερα το πρωί «ντύθηκε» στα λευκά.

Η χιονόπτωση άρχισε από χθες το βράδυ και ήδη έχουν 10 εκατοστά χιόνι τόσο το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, όσο και τα Χάνια, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται αφού και η θερμοκρασία έχει πέσει στα Χάνια στους -3 βαθμούς.

Παρά την συνεχιζόμενη χιονόπτωση το οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι ανοιχτό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων προς το παρόν, ενώ εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εφ' όσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει, με την θερμοκρασία στον Βόλο να βρίσκεται στους 10 βαθμούς. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα οχηματαγωγά για τις Σποράδες, όχι όμως και των ιπταμένων δελφινιών.

Το φαινόμενο της «παγωμένης βροχής»

Ο προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, είχε προειδοποιήσει την Τρίτη (3/12) ότι στην Δυτική Μακεδονία θα υπάρξει το φαινόμενο της «παγωμένης βροχής».

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε

«Προσοχή σ' αυτούς που βρίσκονται ή κινούνται στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας (πάνω περίπου από τα 1000 μέτρα) στο φαινόμενο της παγωμένης βροχής (black ice) . Και τι σημαίνει αυτό? Η βροχή που πέφτει συναντά το παγωμένο έδαφος καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή γύρω και λίγο κάτω από το μηδέν, και σαν κερί παγώνει ακαριαία κάνοντας το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό δημιουργώντας ένα στρώμα πάγου σε δρόμους, και άλλες επιφάνειες όπως αυτοκίνητα κλπ! Σε λίγη ώρα στην περιοχή θα προστεθούν και εκατοστά χιονιού κάνοντας το οδόστρωμα ακόμα πιο επικίνδυνο!»

Τι είναι η «παγωμένη βροχή» και πότε συμβαίνει το φαινόμενο αυτό

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο ecoweather.gr, η παγωμένη βροχή συμβαίνει όταν οι σταγόνες βροχής που πέφτουν από το σύννεφο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0°C και παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή άλλα αντικείμενα, σχηματίζοντας πάγο (glaze).

Παράλληλα, αναφέρεται πως η παγωμένη βροχή σχηματίζεται κυρίως όταν ένα θερμό μέτωπο μεταφέρεται πάνω από μια περιοχή όπου προηγήθηκε αρκετό κρύο.

Πέφτει από όλα τα σύννεφα που φέρνουν βροχή όπως τα μελανοστρώματα (Nimbostratus Ns) ή τους σωρειτομελανίες (cumulonimbus Cb).