Νέα τροπή στην υπόθεση Ριχάρδου: Εντολή για περαιτέρω ανάκριση

Gazzetta team
Νέα τροπή στην υπόθεση Ριχάρδου: Εντολή για περαιτέρω ανάκριση
«Υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις της αθωότητάς του» ανέφερε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας.

Την περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση Ριχάρδου που σχετίζεται με το σκέλος της λαθρεμπορίας διέταξε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον συνήγορο του ενεχυροδανειστή, Πέτρο Πανταζή ο οποίος τον εκπροσωπεί μαζί με τον Αλέξη Κούγια.

Η ανακοίνωση:

«Όπως σας είναι γνωστό, το δικηγορικό μας γραφείο από της συλλήψεώς του έχει αναλάβει την υπεράσπιση του γνωστού ενεχυροδανειστού Ριχάρδου.

Από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε την νομική άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, το οποίο να έχει διαπράξει ο εντολέας μας, και ότι η ποινική δίωξη εναντίον του και η σύλληψή του ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ελληνικής Αστυνομίας και των αξιωματικών της που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση αυτή σε συνεργασία με γνωστό Εισαγγελέα.

Την άποψή μας περί της αθωότητας του συγκεκριμένου κατηγορουμένου διατύπωσε και ο επικεφαλής του γραφείου μας, κ. Αλέξιος Κούγιας, όταν με γραπτή του δήλωση, η οποία διενεμήθη στον Τύπο, διαμαρτυρόταν για τη σύλληψη του Ριχάρδου, για την παράνομη κράτησή του, διατυπώνοντας ευθέως την άποψη ότι όλη αυτή η υπόθεση είχε πολιτικό υπόβαθρο και ότι το τεκμήριο αθωότητας του Ριχάρδου δεν το σεβάστηκαν ο τότε Πρωθυπουργός, κ. Αλέξιος Τσίπρας, και η τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, από κακές συμβουλές των νομικών τους συμβούλων και για λόγους μόνο πολιτικής εκμεταλλεύσεως, εξαιτίας του αντιπαθούς επαγγέλματος του Ριχάρδου.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μας δικαίωσαν και μετά από λίγες ημέρες ο Ριχάρδος αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές, όπου κρατείτο παρανόμως, και μαζί του αποφυλακίστηκαν και 90 ακόμη συγκατηγορούμενοί του, τους οποίους παρανόμως κατηγόρησαν, συνέλαβαν και φυλάκισαν οι δικαστικές αρχές.

Η ανάκριση ολοκληρώθηκε προ μηνών και ακολούθως ο Εισαγγελέας, ο οποίος ανέλαβε την μελέτη της δικογραφίας και την ευθύνη της προτάσεως προς το Δικαστικό Συμβούλιο, στην απόλυτα δικαιολογημένη και με νομική αξιοπρέπεια πρότασή του ζήτησε την νομική απαλλαγή του Ριχάρδου και των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του, λόγω του ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι δεν υπήρχε καμία παράνομη πράξη, την οποία να διέπραξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αδίκως κατηγορήθηκαν και αδίκως φυλακίσθηκαν.

Σήμερα εξεδόθη το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών), το οποίο, κατά την νομική κρίση μας, αξιολογώντας λανθασμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να απαλλάξει τον Ριχάρδο και τους συγκατηγορουμένους του και να αποφασίσει την αμετάκλητη αθώωσή τους, η οποία είναι πασιφανής, αποφάσισε την περαιτέρω ταλαιπωρία τους, διατάσσοντας συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις επί διαφόρων θεμάτων, για τα οποία όμως ήδη υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ των κατηγορουμένων.

Σαν δικηγορικό γραφείο, που έχουμε την άποψη να υπηρετούμε την αρχή ότι οι δικηγόροι βοηθούν τους δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις, εκφράζουμε την ακραία νομική μας αντίθεση και δυσαρέσκεια».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο εισαγγελέας Ιωαννης Πιέρρος πρότεινε την πλήρη απαλλαγή του από από τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας χρυσού, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης με την ίδια πρόταση εισηγήθηκε απαλλαγή και των 62 κατηγορουμένων για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού στην Τουρκία.