Ένα συμβόλαιο θανάτου κάθε 2,5 μήνες εκτελεί η Greek Mafia

Gazzetta team
Ένα συμβόλαιο θανάτου κάθε 2,5 μήνες εκτελεί η Greek Mafia
Ο χάρτης της «αθηναϊκής νύχτας» αλλάζει, όπως συμβαίνει κάθε περίπου 10 χρόνια.

Ο κύκλος του αίματος, που άνοιξε στις 3 Μαΐου 2017 με την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του γιου του, μετρά ήδη 12 «συμβόλαια θανάτου» σε 30 μήνες.

Τελευταία θύμα -μέχρι το επόμενο- σε αυτόν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, ο 49χρονος επιχειρηματίας Δημήτρης Μ., ο οποίος έπεσε νεκρός την ώρα που οδηγούσε το πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο του στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι.

Ιδιοκτήτης εταιρείας διανομής καφέ, το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. για πρώτη φορά το 1998 όταν σε βάρος του υπήρξαν καταγγελίες για «προστασία» καταστημάτων με την βοήθεια επίορκων αστυνομικών. Πατέρας τριών παιδιών, έδειχνε το τελευταίο διάστημα ότι προσπαθούσε να αποτραβηχτεί απ’ αυτό που έχει επικρατήσει να ονομάζεται «αθηναϊκή νύχτα», παρότι το όνομα του εμπλέκονταν σε μία σειρά από υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εύκολο κάτι που φαίνεται κι από το γεγονός ότι ο ίδιος έπαιρνε αυστηρά μέτρα προστασίας, έχοντας μάλιστα και αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας ως «συνοδούς ασφαλείας».

Ο Δημήτρης Μ. είχε δει τον Μάιο του 2016 την εταιρεία του να γίνεται στόχος βομβιστικής επίθεσης, από αγνώστους που επιχείρησαν είτε να τον εκβιάσουν, είτε να του στείλουν «μήνυμα». Επίσης, τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου 2018, μπροστά από καφετέρια επί της οδού Μαυροματαίων στο κέντρο της Αθήνας, την οποία φέρεται να είχε στην ιδιοκτησία του, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων Αλβανών κακοποιών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μέλη συμμορίας είχαν πάει στο μαγαζί για να ζητήσουν προστασία, όμως, μετά από λίγο πήγαν εκεί ομοεθνείς τους που «προστάτευαν» την καφετέρια κι ακολούθησε συμπλοκή. Τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ανασύρει από το αρχείο τους και οι αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής, μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 49χρονου επιχειρηματία.

Ο «Capo dei Capi» και ο πρώην ΕΚΑΜίτης

Σε αυτό τον κύκλο αίματος των «νονών», δύο είναι οι θάνατοι που όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά σηματοδοτούν τη μεγάλη αλλαγή σε πρόσωπα και καταστάσεις. Και με τους δύο, ο Δημήτρης Μ. φέρεται να είχε καλές σχέσεις και συνεργασία. Ο λόγος για τον «Capo dei Capi», τον επονομαζόμενο «άρχοντα της αθηναϊκής νύχτας», τον Βασίλη Στεφανάκο, ο οποίος έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι στις 17 Ιανουαρίου 2018 και τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. (με μακρά θητεία σε ΕΚΑΜ και Δίωξη Ναρκωτικών), Βασίλη Π., ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη την Πρωτομαγιά του 2018. Και οι δύο δολοφονίες, όπως και οι υπόλοιπες πλην αυτής του Γιάννη Μακρή στο Πανόραμα της Βούλας όπου συνελήφθησαν οι δύο φυσικοί αυτουργοί, παραμένουν ανεξιχνίαστες από την ΕΛ.ΑΣ., παρότι υπάρχουν ενδείξεις και εκτιμήσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί πίστεψαν -ανάμεσα τους κι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ασχολούνται χρόνια με τέτοιες υποθέσεις- ότι ο πόλεμος των «νονών» θα κοπάσει μετά τη δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο του Μανώλη Καραγιάννη, γνωστού ως «Καράφλας» ή «Σαμπρέλας». Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά είχαμε και το πρώτο «συμβόλαιο θανάτου» με στόχο γυναίκα. Η 33χρονη Κατερίνα Α., πιο γνωστή ως «bella mafia», έπεσε νεκρή έχοντας δεχτεί δεκάδες σφαίρες από Kalashnikov μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητο της, στο γκαράζ της οικείας που διέμενε στην Κηφισιά, στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα κάθε 7 με 10 χρόνια

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην «αθηναϊκή νύχτα» οι ομάδες του Αλέκου Κοσμόπουλου, των αδελφών Ναστούλη, του Κωνσταντίνου Δεληκάρη και του Βασίλη Δαναλάτου, κάθε 7 με 10 χρόνια γίνεται ένα μεγάλο, αιματηρό, ξεκαθάρισμα από το οποίο βγαίνουν μπροστά νέες ομάδες «νονών». Κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που όμως προβληματίζονται από το γεγονός ότι σχεδόν κάθε δυόμισι μήνες έχουμε κι ένα νεκρό από «συμβόλαιο θανάτου». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει συνεχώς ο χάρτης και οι ισορροπίες, με τον 49χρονο Δημήτρη Μ., που έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι, να ήταν από τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονταν ως ισορροπιστής.

Με απλά λόγια, οι Αρχές δεν προλαβαίνουν να σχηματίσουν εικόνα για τα νέα «αφεντικά» της επονομαζόμενος Greek Mafia, μία δολοφονία έρχεται να αλλάξει την πυραμίδα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά απ’ αυτή τη σειρά των 12 «συμβολαίων θανάτου», ακόμη και οι πολύπειροι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, να μην μπορούν να χαρτογραφήσουν πλήρως την «αθηναϊκή νύχτα», αλλά και να μην έχουν εικόνα για το ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι οι εκτελέσεις γίνονται από «πληρωμένα πιστόλια» που έρχονται από το εξωτερικό, κάνουν τη δουλειά και στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς ίσως και οι ίδιοι να γνωρίζουν ποιος τους έδωσε εντολή να πατήσουν τη σκανδάλη. Επίσης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν να κυριαρχήσουν στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και ομάδες σκληρών αλλοδαπών από την Αλβανία, το Κόσσοβο και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Φάνηκε, άλλωστε, με την εξάρθρωση της «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού».

Πηγή: Reader.gr