Εκρηκτικό κλίμα στην Προανακριτική: Εξαιρέθηκαν Τζανακόπουλος και Πολάκης

Gazzetta team
Εκρηκτικό κλίμα στην Προανακριτική: Εξαιρέθηκαν Τζανακόπουλος και Πολάκης
Εξαιρέθηκαν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.

Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, κατά και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε σε ένδειξη μη αναγνώρισης της διαδικασίας.

Στη συνεδρίαση από πλευράς ΝΔ επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010 η οποάι ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής,

Τότε στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΝΔ, της νομιμότητας της συμμετοχής τους στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Τότε όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.

Προηγήθηκαν διάλογοι φωτιά με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει ότι η εξαίρεση δύο βουλευτών είναι παράνομη, πως αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο, ώστε ο πρόεδρος απείλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης των συνεδριάσεων που μπορεί να επιφέρει φυλάκιση 6 μηνών!

-ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε;

-ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα εφαρμόσω το 160 του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί!

-ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα οδηγήσετε ενώπιον του δικαστηρίου που τους απέστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διαδικασία και άσκηση βίας στη μειοψηφία.

-ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Χουντοκοινοβουλευτική η διαδικασία γιατί η πλειοψηφία, ζητώντας την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου, ασκεί βία στη μειοψηφία.

-ΑΥΓΕΡΗ: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού δικαστών και μαρτύρων.

-ΠΟΛΑΚΗΣ: Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Η υπερτιμολόγηση έφτασε τα 37 δισεκατομμύρια. Φανταστείτε να έλεγα: Θα γδάρω ζωντανή την Τουλουπάκη που καθυστερεί. Εδώ δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίζετε δικαστές και μάρτυρες.

Πηγή: reader.gr