Κουκούτσης: Στη ΝΔ ήμουν ο Χρυσαυγίτης και στη ΧΑ ο Νεοδημοκράτης

Gazzetta team
Κουκούτσης: Στη ΝΔ ήμουν ο Χρυσαυγίτης και στη ΧΑ ο Νεοδημοκράτης
Τα «γύρισε» ο Δημήτρης Κουκούτσης, που απολογούνταν σήμερα στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής που έχει αποστασιοποιηθεί από την οργάνωση από το 2017, αν και αρνήθηκε πως οι βίαιες ενέργειες της και η δολοφονία Φύσσα έπαιξαν οποιονδήποτε ρόλο στην απόφασή του αυτή, φρόντισε να «μαζέψει» πολλές από τις παλαιότερες δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουκούτσης που μόλις χθες έγινε γνωστό πως τοποθετήθηκε επικεφαλής του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Καλαμάτας να και το 2013 και μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά είχε δηλώσει σε τοπικό κανάλι «αυτή είναι η στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει», όταν του επισημάνθηκε από την πρόεδρο, σημείωσε: «Δεν έχει καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε την στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Δεν υπήρχε οργάνωση, ανοργάνωτοι εντελώς. Αν θα ανατρέξετε στην δύσκολη δεκαετία του ’80 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, ήμασταν κατηγορούμενοι για παρόμοιες κατηγορίες. Θυμάμαι στο Εφετείο Ναυπλίου, είχαμε δικηγόρους στελέχη της ΝΔ για παρόμοιες κατηγορίες. Κρίνω ότι δεν νομίζω να υπήρχε ούτε η στοιχειώδης οργάνωση στη Χρυσή Αυγή. Ήταν όλα στον αέρα. Ούτε πολιτική δομή δεν είχε.

Πρόεδρος: Έχετε πει όμως ότι έχει στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει;
Κουκούτσης: Με ρώτησαν τι συμβαίνει με τις συγκεντρώσεις σας. Στη Μεσσηνία ήταν πολύ ήπια τα πράγματα. Όπου και αν πηγαίναμε υπήρχαν αποκομμένοι δρόμοι, ξυλοδαρμοί, τρομοκρατία εξ ευωνύμων πάντα. Και είπα στο κανάλι, δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να δεις να υπερασπιστείς τον κόσμο σου. Λογικό δεν ήταν να υπάρχει περιφρούρηση;

Ο κατηγορούμενος επανερχόταν στις απαντήσεις του, συχνά πυκνά στην στράτευσή του στη Νέα Δημοκρατία την δεκαετία του ’80 και έπειτα, λέγοντας «Η δεκαετία του ’80 ήταν σκληρή στις αρχές. Είχαν γίνει σοβαρά επεισόδια που δεν ήμουν παρών, στη Μεσσηνία. Στη ΝΔ ήμουν πάντα ο ακροδεξιός και στη Χρυσή Αυγή ο Νεοδημοκράτης».

Ενώ ακόμα και όταν ρωτήθηκε για την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε: «Ο πρωταρχικός μου σκοπός…. Ζούσαμε μια εποχή μνημονίων. Ο σκοπός μου ήταν να αγωνιστώ ενάντια στα μνημόνια. Ένιωσα πως η Χρυσή Αυγή μου δίνει το βήμα να το κάνω. Πριν ήμουν στη ΝΔ από το 1980. Ήμουν αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Κατόπιν βρέθηκα στη ΧΑ».

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται τονίζοντας «Ουδεμία σχέση έχω, δηλώνω αθώος. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι». Σημείωσε ότι «δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο. Δεν μου προτάθηκε ποτέ. Ούτε και το ήθελα. Τον περισσότερο καιρό τον περνούσα στην πόλη μου. Ήμουν και παραμένω στην πόλη. Δεν είχα επαφή με την Αθήνα, παρά ως βουλευτής».

Ερωτώμενος για την αποχώρησή του από την Χρυσή Αυγή, ο Δημήτρης Κουκούτσης σημείωσε: «Εγώ έκρινα ότι λίγο πολύ είχαν εγκλωβιστεί σε κατάσταση παλαιοκομματική. Λειτουργούσε η ΧΑ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Με ξύλινο λόγο, όπως όλα τα άλλα κόμματα. Ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά».

Παρότι στο παρελθόν είχε αποδόσει την δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε «προβοκάτσια» δεν μίλησε γι αυτήν του την θέση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ «Ενδιαφέρθηκα να μάθω, είχα επικοινωνία με ανθρώπους που μου δήλωσαν άγνοια», ενώ για τα υπόλοιπα περιστατικά δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρθηκε καν.

Ο κατηγορούμενος που στο παρελθόν είχε επαινέσει τόσο την… περιβόητη πλέον τοπική της Νίκαιας, όσο και τον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Λαγό, ρωτήθηκε σχετικά από την πρόεδρο.

Πρόεδρος: Σε ομιλία σας λέτε για την τοπική της Νίκαιας έναντι αυτής της Καλαμάτας, γιατί;
Κουκούτσης: Γιατί βρήκα κόσμο στη Νίκαια, που συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις της ΧΑ. Στην Καλαμάτα δεν υπήρχε τέτοια συμμετοχή.
Πρόεδρος: Αυτό έχει να κάνει με μαχητικότητα;
Κουκούτσης: Το πάθος, η συμμετοχή, το χειροκρότημα.
Πρόεδρος: Η σχέση σας με τον Λαγό; Τον επαινέσατε κι αυτόν. Τι το ιδιαίτερο είχε;
Κουκούτσης: Ο Λαγός στην συγκεκριμένη περιοχή, μια υποβαθμισμένη περιοχή, με το μοίρασμα τροφίμων με τη βοήθεια σε φτωχούς... Με είχε πάρει δυο τρια τηλέφωνα, να προστρέξω σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας και το έπραξα. Υπήρχε σε μια φτωχογειτονιά, στην Κοκκινιά, η αίσθηση ότι αριστεροκρατείται, κατάφεραν και ανέδειξαν προβλήματα μέσα από την τοπική. Το εκτιμούσα αφάνταστα.
Πρόεδρος: Λέω συγκεκριμένα για τον Λαγό;
Κουκούτσης: Εκείνη την εποχή η δράση του στις συγκεκριμένες γειτονιές, ήταν μη αμφισβητίσημη.
Πρόεδρος: Από την δικογραφία έχετε δει sms, τηλέφωνα του Λαγού προς διάφορα μέλη των τοπικών. Εκτός από την διανομή τροφίμων, τα έχετε διαβάσει;
Κουκούτσης: Ότι είδα από τα ΜΜΕ, την δικογραφία δεν…
Πρόεδρος: Δεν τα ξέρετε;
Κουκούτσης: Όσο τα ξέρουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Την πλειοψηφία των βουλευτών τους γνώρισα όταν πήγαμε στη Βουλή. Η δράση του το εξάμηνο μετά την εκλογή του, η δράση του ήταν αυτή που πρέπει να είναι για τον κόσμο που εκπροσωπεί.
Πρόεδρος: Ήταν ο καλύτερος του κόμματος;
Κουκούτσης: Για το 2012, ναι.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε σχετικά με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Πριν 4 μήνες έχασα τον πατέρα μου που μεγάλωσε σε παιδόπολη γιατί είχε χάσει το πόδι του από γερμανική νάρκη, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να πω. Τι εθνικοσοσιαλισμό, μου λέτε κ. Πρόεδρε. Ποσώς με ενδιέφερε η ιδεολογία του κανενός».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για την θέση του σχετικά με τους αλλοδαπούς, δεν ακολούθησε το μοτίβο των υπολοίπων αλλά αντίθετα σημείωσε: «Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση να το πω αυτό, γιατί το παιδί μου είναι μισό – μισό, η γυναίκα μου είναι Ρουμάνα».

• Η απολογία του κατηγορουμένου Στάθη Μπούκουρα μεταφέρθηκε από την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου την Τρίτη 22, εξαιτίας κωλύματος της συνηγόρου του.

Πηγή: Reader.gr