Αλλάζουν από σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων: Ποιες γραμμές καταργούνται

Gazzetta team
Αλλάζουν από σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων: Ποιες γραμμές καταργούνται
Αλλάζουν από σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, λεωφορειακές γραμμές και δρομολόγια του ΟΑΣΑ.

Στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και η αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ.

Πλέον, δίνεται έμφαση στη λειτουργία αξονικών γραμμών που διέρχονται από τους κύριους οδικούς άξονες της Αθήνας και στη διασύνδεση λεωφορειακών γραμμών με τους σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν τμηματικά, από τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2020.

Στην πρώτη φάση, που ξεκινά από σήμερα, θα ισχύσουν οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών:

054: Περισσός - Ακαδημία - Μεταμόρφωση

Διαχωρισμός της λεωφορειακής γραμμής 054 (Περισσός - Ακαδημία - Μεταμόρφωση) σε δύο νέες λεωφορειακές τροφοδοτικές γραμμές 054 (Περισσός - Λαμπρινή - Πολυτεχνείο) και 211 (Μεταμόρφωση - Ακαδημία).

Ο διαχωρισμός της αρχικής λεωφορειακής γραμμής 054 πραγματοποιήθηκε, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων των Δήμων Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Βύρωνα και Υμηττού, αποκόπτοντας το τμήμα διαδρομής στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στο οποίο παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη γραμμή 054, στο τμήμα διαδρομής της στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιείται από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

732: Άγιος Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδόχος Πηγή

Διαχωρισμός της λεωφορειακής γραμμής 732 (Άγιος Φανούριος - Ακαδημία – Ζωοδόχος Πηγή) σε δύο νέες λεωφορειακές τροφοδοτικές γραμμές: 732 (Άγιος Φανούριος - Χαλκοκονδύλη) και 214 (Ζωοδόχος Πηγή - Ακαδημία).

Ο διαχωρισμός της σημερινής λεωφορειακής γραμμής 732 πραγματοποιήθηκε, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων των Δήμων Ιλίου, Περιστερίου, Βύρωνα και Καισαριανής, αποκόπτοντας το τμήμα διαδρομής στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη γραμμή 732, στο τμήμα διαδρομής της στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιείται από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

409 - 413: Παπάγου - Στάση Εθνικής Άμυνας - Στάση Κατεχάκη

Ενοποιούνται οι λεωφορειακές γραμμές 409 και 413 σε μία λεωφορειακή γραμμή.

Η γραμμή με την παρούσα της μορφή εκτελεί δρομολόγια την Κυριακή και τις καθημερινές μετά τις 20:00.

Με την νέα μορφή διασφαλίζεται καλύτερη αξιοπιστία στα δρομολόγια που εξυπηρετούν την περιοχή του Παπάγου.

Β2: Ακαδημίας - Άγιος Κοσμάς

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από τον Σταθμό Συγγρού Φιξ έως την Ακαδημίας. Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό μετρό Συγγρού - Φιξ.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή Β2 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιείται μέσω άλλων γραμμών του δικτύου (040, Α2) και της γραμμής 2 του μετρό.

Γ10: Ανάκασα – Πλατεία Βάθη

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από το σταθμό Κάτω Πατήσια έως την Πλατεία Βάθη. Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό του μετρό στα Κάτω Πατήσια, επιτυγχάνοντας την ταχεία σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή Γ10 θα παρέχεται μέσω άλλων γραμμών του δικτύου που διέρχονται από τις οδούς Αχαρνών και Λιοσίων και της γραμμής 1 (ηλεκτρικός).

711: Ζώφρια - Άνω Λιόσια

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον σταθμό μετρό Αττική.

Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό προαστιακού Άνω Λιοσίων, επιτυγχάνοντας την άμεση σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 711 προς το κέντρο της Αθήνας θα γίνεται μέσω μετεπιβίβασης στη λεωφορειακή γραμμή Β12 η οποία ενισχύεται ή στον προαστιακό. Παράλληλα, λειτουργεί στην περιοχή και δημοτική συγκοινωνία.

165: Τερψιθέα - Αργυρούπολη - Σύνταγμα

Η λειτουργία της γραμμής 165 στην οποία εκτελείται ένα δρομολόγιο σε ημερήσια βάση αναστέλλεται, καθώς λειτουργεί η γραμμή 164 που καλύπτει την ίδια διαδρομή. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 165, θα παρέχεται από τη γραμμή 164 και από άλλες γραμμές του δικτύου και της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.

155 Στάση Άγιος Δημήτριος - Ελληνικό

Η λειτουργία της γραμμής 155 αναστέλλεται, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζει χαμηλή επιβατική κίνηση, αλλά σε μεγάλο μήκος της η γραμμή κινείται παράλληλα με άλλες γραμμές του δικτύου.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 155 θα παρέχεται από άλλες γραμμές του δικτύου και της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Χ80: Πειραιάς - Ακρόπολη - Σύνταγμα Express

Η λειτουργία της γραμμής Χ80 αναστέλλεται εποχιακά, καθώς είναι μια γραμμή που λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες για τουριστικούς λόγους και με βάση τον προγραμματισμό καταργείται κάθε χρόνο αρχές Νοεμβρίου.

100: Πλατεία Κουμουνδούρου - Κολωνάκι - Αγορά

Η λειτουργία της γραμμής 100 αναστέλλεται, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζει χαμηλή επιβατική κίνηση. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 100 θα παρέχεται από τις γραμμές μετρό 1,2,3 και από άλλες λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ στο Δήμο Αθηναίων.

Γ16: Πλατεία Κουμουνδούρου - Ασπρόπυργος

Η λειτουργία της γραμμής Γ16 αναστέλλεται, καθώς λειτουργεί παράλληλα η λεωφορειακή γραμμή 866 Ασπρόπυργος - Σταθμός Αγία Μαρίνα μέχρι τον σταθμό Αγία Μαρίνα.

Η συγκεκριμένη λεωφορειακή γραμμή ενισχύεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και παράλληλα τροποποιείται σε ένα τμήμα της στο Χαϊδάρι, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση και με τη λεωφορειακή γραμμή Α15 Σταθμός Λαρίσης – Δάσος.

713: Άνω Λιόσια (Πανόραμα) - Στάση προαστιακού Άνω Λιόσια

Η λειτουργία της γραμμής 713 αναστέλλεται, καθώς η διαδρομή της θα καλύπτεται από τη γραμμή κορμού Β12 Μάρνη - Άνω Λιόσια (διέρχεται και από τον σταθμό Άνω Λιοσίων).

Παράλληλα, η Β12 ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του επιβατικού κοινού που κινείται στον άξονα της Λ. Φυλής.

404: Στάση Χαλανδρίου - Στάση Εθνικής Άμυνας

Η γραμμή 404 αναστέλλεται, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζει χαμηλή επιβατική κίνηση. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 404 θα παρέχεται από άλλες γραμμές του δικτύου (402, Α5, Β5), καθώς και τη δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Χαλανδρίου.

Πηγή: reader.gr